kracht

(Veer)Kracht

Drie jaar in bed liggen doet veel met een lijf en helaas niet veel positiefs. Mijn spieren zijn gewoon verdwenen! Waar bijvoorbeeld vroeger mijn kuitspieren zaten, zwabbert nu wat vel zielig heen en weer.

Nu ik meer heen en weer loop en beweeg. voel ik dat mijn spieren weer sterker worden. Ik had bijvoorbeeld in het begin heel veel moeite om van het toilet beneden op te staan, nu gaat dat al veel beter. Ik schep sinds 1,5 week dagelijks de kattenbak leeg en dat doe ik zittend op een laag voetenbankje. Vanuit die lage zit omhoog komen vergt veel kracht en traint mijn beenspieren. Af en toe als ik langs de trap loop, neem ik een trede, of twee. Zo train ik als vanzelf mijn spieren.

Mijn armspieren sterker maken gaat wat minder als vanzelf en ik heb nog veel moeite met dagelijkse handelingen als een theepot pakken of vullen. Ik heb nu een gewichtje van 1 kilo en daarmee ben ik begonnen te oefenen. Ik til het gewoon af en toe op en beweeg mijn arm wat heen en weer.

Ook doe ik nu af en toe oefeningen die ik afkijk van stoelyoga op Youtube. Bijvoorbeeld een beweging als mijn armen naar mijn onderbenen brengen drie keer herhalen. En dan een paar dagen later een andere beweging ook drie keer herhalen, bijvoorbeeld mijn linkerarm omhoog doen en dan stretchen naar links. Gewoon op mijn eigen tempo en niet volgens een schema, want daar ging het in het verleden altijd mis.

Ik heb geen plan en geen verwachtingen. Het is namelijk volstrekt onduidelijk en onzeker hoe ver ik kan komen en wat realistisch is. Ook is het afhankelijk van het blijven werken van mijn medicatie.

Voor nu merk ik dat mijn baseline opschuift. De ruimte die er zo ontstaat gebruik ik om me te richten op iets sterker worden.

Disclaimer: dit is geen oproep aan ME-patiënten om te gaan trainen. Zoals jullie weten kan bewegen en trainen volgens een vast schema, ME-patiënten zeer ernstig doen verslechteren. Naar je lichaam luisteren is dus het allerbelangrijkste, Als jij bedlegerig bent dan moet je niet zomaar gaan trainen. Ik slik nu een jaar Abilify en merk sinds 8 maanden verbetering. Ik ben dus al 8 maanden iets meer aan het bewegen. Pas sinds een maand doe ik dat wat bewuster met de oefeningen waar ik het hierboven over heb. Let dus alsjeblieft op je eigen grenzen en neem je eigen situatie als uitgangspunt.

Een gedachte over “(Veer)Kracht

  1. Goed zo , geen plan, geen verwachtingen, gewoon kijken wat in het hier en nu kan, je moet helemaal van onderop komen. Als ik dan bovenstaande lees , vind ik dat grote positieve vooruitgang. Trouwens, ik vind je altijd al KRACHT(ig) en natuurlijk hangt het daar niet alleen vanaf, maar het is wel een belangrijke bijdrage. Ook steeds weer opnieuw je grenzen leren kennen, is krachtig zijn.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s