katten·Zwerfkatten

Vorderingen met de zwerfkat

Maandag gingen we naar de dierenarts met onze katten voor de jaarlijkse enting. Omdat ik elke maand €10 op een reserveringsrekening zet voor de katten, hoeven we nooit die enting ( zoals vroeger) uit te stellen ‘omdat het nu even niet uitkomt’. De katten zijn gezond en op het goede gewicht alleen moest ik iets aan het tandsteen gaan doen. Ik kocht peperdure speciale brokken (Oral Care) die door het gewone voer gemengd moeten worden waarmee dat probleem te lijf wordt gegaan. Beter dat dan twee enorm uit hun bek stinkende katten die onder narcose moeten waarna de tandsteen wordt verwijderd. Dat is prijziger dan die brokken.

Met de dierenarts bespraken we ook de voortgang met Dibbes, onze zwerfkat. Hoewel het woord zwerfkat de lading niet meer dekt. Dibbes woont inmiddels in de voortuin en verlaat deze af en toe voor korte ommetjes. Voorheen was het omgekeerd: hij kwam om te eten en vertrok erna meteen weer. Dibbes blijft dus plakken en wordt ook steeds meer gefascineerd door ons. Soms ligt hij uren op zijn hok of op een stoel door het raam naar binnen te gluren. Hij houdt elke beweging in de gaten, voor zover hij iets ziet overigens met die ontstoken ogen.

Alles in de gaten houden! Hier zie je goed hoe slecht zijn ogen er aan toe zijn.

Ook loopt hij een paar keer per dag het huis in om een verkenningsronde uit te voeren en te kijken hoe wij daar op reageren. Hij treft het maar dat wij watjes zijn die bereid zijn zich dan even niet te verroeren en die ook de deur wagenwijd open hebben staan, zodat hij naar binnen kan lopen als hij wil. De verwarming staat toch nog niet aan. Aan koudere tijden straks is ook gedacht, M. gaat vandaag een kattenluik installeren. We weten dat Dibbes daarmee bekend is, hij is wel eens betrapt bij de buren….dus hopen we dat hij er hier gebruik van gaat maken tijdens koude nachten.

Tot slot is allerlei bezoek en regelmatig aanlopend volk geïnstrueerd via de achtertuin bij ons naar binnen te lopen. Wijzelf lopen wel inmiddels gewoon de voordeur in en uit, hij is steeds minder bang van ons.

Hoewel we eerst van plan waren Dibbes te vangen via het protocol van het dierenasiel, hebben we dat plan laten varen. Na een paar contacten met het asiel ben ik wat gefrustreerd geraakt. Ze geven me in ieder geval het gevoel dat ik het niet goed doe. Volgens hen moet je een zwerfkat binnen een week kunnen laten wennen aan eten op een vast tijdstip. Toen ik hun tips in de praktijk bracht was de regelmaat die we tot dan toe hadden bereikt met hem compleet zoek. Ik probeerde dat te overleggen maar kreeg op mijn kop. Het klonk in ieder geval als een standje. Toen de dierenasieldame ook nog het woord vieze zwerfkat in de mond nam, ging bij mij de deur dicht. Dan betalen we liever alle kosten zelf en hebben het zelf meer in de hand hoe we het aanpakken, wel in overleg met onze dierenarts. Dus gaan we voor de geleidelijke weg: hem langzaam aan ons binden. Ik geef hem drie keer per dag eten en tussendoor lekkere gistsnoepjes. Ik benader hem niet maar wacht tot hij naar me toe komt. Wel praat ik veel tegen hem en dat heeft resultaat. Hij reageert op onze stemmen en komt soms zelfs aanrennen als we roepen.

Sinds een paar weken krijgt hij probiotica om zijn immuunsysteem te verbeteren. Dat werkt heel goed. Hij kon bijvoorbeeld eerst geen droge brokjes eten, dat viel zo uit zijn bek, ik denk vanwege ontstoken tandvlees. Nu heeft hij daar geen problemen meer mee. Ook zijn er andere opvallende verschillen waaruit we opmaken dat hij zich veel beter voelt: hij verzorgt zichzelf goed, hij wast zich nu een paar keer per dag. Hij slaapt veel en lang. Je ziet hem zich veel rekken en strekken en diep zuchten. Normaal kattengedrag dus.

Omdat hij nu zo regelmatig eet, is het tijd voor de volgende stap. Hij heeft enorm ontstoken ogen, soms loopt het pus uit zijn ogen.Hij krijgt nu na overleg met de dierenarts via het voer twee keer per dag een breed spectrum antibiotica en dit slaat aan. Gisteren zag ik eindelijk de kleur van zijn ogen, groen. Zijn ogen gaan open en zijn geen spleetjes meer.

Mijn hoop is natuurlijk dat hij minder schuw wordt naarmate hij zich fysiek beter voelt. Een uitgerust mens is ook minder achterdochtig dus dat geldt vast ook voor een zwerfkat. En misschien koppelt hij het zich beter voelen wel aan ons, dat zou helemaal top zijn.

22 gedachten over “Vorderingen met de zwerfkat

 1. Persoonlijk denk ik dat deze voedingstherapeute je niets op gaat leveren. Hou eens een zo objectief mogelijk dagboek bij, of je je na haar adviezen beter voelt dan ervoor.

  Like

 2. Tsss een vieze zwerfkat…En dat zegt iemand van het dierenasiel?? Je vraagt je af waarom zo iemand met dieren werkt, maar goed… Goed zeg dat Dibbes zich al zo thuis voelt bij jullie. Het gaat vast helemaal goed komen met hem dankzij jullie liefdevolle zorgen!

  Like

 3. geweldig wat je doet ( en je gzin natuurlijk ) , onze oes woont ok buiten ook een zwervertje, lief hoor. succes met je dieet, hier in huis ook zuivelvrij op boter na. het zal je verbazen zo'n dieet, geniet ervan , liefs marion

  Like

 4. Wat een mazzelaar die Dibbes, dat hij jullie getroffen heeft.

  Mbt het standje van het dierenasiel: een kat met een trauma krijg je echt niet in een weekje in het gareel. Onze zwerver (een paar jaar geleden overleden) vond pas echt rust, toen we hem bij de derde verhuizing alweer bleken mee te verhuizen. Hem optillen lukte pas na 2 jaar. Stoppen met bijten (uit pure, plotse paniek) was na een half jaar 'al' over.

  Gewoon fijn je gevoel volgen, volgens mij gaat het prima. Leuk da het beestje lichamelijk ook zo opknapt!

  Like

 5. Pro biotica en antibiotica. Wist ik niet, en dat Dibbes dat nog eet ook! Mijn vorige katten wisten precies wat ze uit de bak met voer moesten laten liggen.
  Kattenluik in de voordeur. Wow. Ik heb een kattenluik in de achterdeur. Nog steeds. De kat van de buren klopt aan, ik laat haar binnen en dan mag ze zich zelf uit laten.
  Er zijn te veel katten in de buurt, waardoor ik het luik niet volledig open kan laten.
  Gisteren vond ik een kattendrol op mijn terras, vandaag is hij al een beetje opgedroogd, ik kan hem zo weghalen. Het was gistermorgen 7 uur, toen ik naar mijn werk ging.

  Like

 6. Wat een geduld hebben jullie met Dibbes, hij treft het maar! In ieder geval heeft jullie aanpak als gevolg dat jullie verbonden voelen met hem. Hopelijk leidt dat er toe dat hij “in wil trekken” en anders hebben jullie in ieder geval zijn gezondheid weer opgepept. Fijn dat de dierenarts zo meedenkt ook!

  Like

 7. Ik hou van je kattenpraatjes! Het is hierboven al gezegd, fijn dat Dibbes jullie heeft gevonden. Onze katten mijden het voer tegen tandsteen, ze hebben nog liever honger. Dus ik ben overstag en geef ze nu weer gewoon voer. Helaas heeft een poes als een kiesje moeten laten trekken wegens cariës. Echt heel sneu. Fijn weekend verder.

  Like

 8. Ik vind dat jullie met rasse schreden vooruitgang boeken bij Dibbes. Onze oudere asieligerd heeft jaren nodig gehad: in den beginne lag ie de hele dag op of de vitrinekast, zat onder de oormijt en klitten en had van pure stress veel roos. Dat was begin 2008. Pas sinds kort komt ie bij me op schoot liggen. Het is zooo dankbaar in dit geval. Ik zou het zo weer doen, een oude asieligerd in huis nemen. Momenteel zitten we echt aan de max met vier katten en ik heb al heel wat aangeboden katten moeten weigeren, tot groot verdriet van Junior. Maar ik vind het echt genoeg. Ook voor de katten zelf en ik wil toch geen raar kattenvrouwtje worden, ik heb te maken met een stigma en dat is genoeg wat mij betreft.
  Volgens mij komt het wel goed met Dibbes als het kouder wordt. Keep up the good work!!

  Like

 9. Het advies wat wij van de arts kregen: Zij stuurt ons een scorelijst die moeten we bijhouden eerst een week zonder (in ons geval suiker en kleurstof) Daarna suiker en kleurstof vrij eten en lijst bijhouden en dan maar kijken wat we gaan scoren.
  Nomoskar

  Like

 10. Heerlijk jouw verhalen over Dibbes! Een Zaterdag kan voor mij niet beter beginnen. Fijn dat er mensen zijn die nog zo begaan zijn. Een mooie vorm van bijdragen aan minder dierenleed. Duurder, maar ook mooier dan storten aan een goed (dieren)doel. Ik weet zeker dat Dibbes deze winter jullie huis uit zal zoeken als warme schuilplaats.

  Like

 11. Fijn om te lezen dat het goed gaat met Dibbes!
  Ik lees vaak bij Scoobyenco.punt, iemand die poezen opvangt bij haar thuis en er dan een nieuw huis voor zoekt. Daar komt het asiel ook niet altijd positief in het daglicht.
  Fijn weekend verder!
  Groet Lisa

  Like

 12. Geweldig hoe jullie dibbes verzorgen. .Dat gaat goedkomen , het gebeurt met zoveel liefde en geduld.
  Succes met je andere eetpatroon, volgens mij ga jij weer lekkere recepten bedenken. Groetjes.

  Like

 13. een kennis van mij heeft ook een zwerfkat die regelmatig bij haar langskomt om te eten en in de winter in haar schuur te overnachten, dat doet ze nu al een paar jaar en verder dan de schuur en het eten komt ze niet ,maar toch vind ze het een fijn gevoel dat ze hem eten en onderdak kan bieden en ook haar zwerfkat ziet er stukken beter uit dan toen ze hem voor het eerst zag, maar hij zwerft waarschijnlijk al te lang om nog echt bij mensen in huis te kunnen wonen. toch fijn dat jullie de moeite nemen om ook voor andere dieren te zorgen, bij ons zijn er voor zover ik weet geen zwerfkatten dus wij houden het bij het bijvoeren van de vogels in onze omgeving en hebben een vrij wilde voortuin zodat ook kikkers en insecten een plekje hebben in onze tuin.

  Like

 14. Ik vind het echt heel erg lief dat je dit allemaal doet voor Dibbes. Ik zou gewoon zo doorgaan en niet teveel naar het asiel luisteren. Want zoals ik het lees gaat Dibbes met jullie aandacht/eten/medicijnen met grote sprongen vooruit!! Chris

  Like

 15. Wow, wat goed wat jullie voor Dibbes doen. Straks komt hij ook gewoon binnen en hebben jullie een nieuwe huisgenoot erbij. Wat voor probiotica geven jullie hem?

  Wat het glutenvrij en lactosevrij eten betreft. Er is een hele leuke site met heel veel recepten op dat gebied: http://www.glutenvrijkookhoekje.nl Succes met dit dieet.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s