algemeen

Middelbare schoolperikelen

Ons kind zit op de middelbare school. Via Magister – een computersysteem –  kunnen we elke scheet volgen die hij laat. Zijn huiswerk, zijn cijfers, of hij zijn boeken vergeet mee te nemen, roosterwijzigingen.  Alles is terug te vinden, heel makkelijk. Een soort ‘Big brother is watching you’ dat mijn generatie goddank bespaard is gebleven, wij kenden nog iets van vrijheid. Maar als ouders van nu plukken we natuurlijk wel graag de vruchten van dit alles-in-één-overzicht-systeem.

Maar het kent wel nadelen. Vooral het rooster en hoe je wijs moet worden uit het rooster. Want een rooster is geen constante voor een bepaalde tijd -zoals ik toch echt altijd heb gedacht –  maar een continu wijzigende situatie die je inhaalt als je even niet oplet. Gek worden we ervan. Kinderen krijgen instructies om elke avond te kijken of het rooster voor de volgende dag soms is gewijzigd. Docenten kunnen ziek worden. Oké. Maar docenten gaan ook mee met schoolreisjes of worden bijgeschoold.

De afgelopen week viel er maar liefst 9 uur uit. Bovendien was hij op vrijdag het tweede uur op school gekomen in de veronderstelling dat het eerste uur uitviel. Dat stond immers weer op infoweb. En infoweb is altijd leidend boven Magister mensen, althans zo kregen wij ingeprent. Dus konden kind en ik vrijdag lekker uitslapen, waarna hij naar school fietste om te ontdekken dat het eerste uur niet was uitgevallen. De eerdere roosterwijziging was weer ingetrokken via een mail in magister. Maar dat had hij niet gezien, hij had de roosterwijziging gecontroleerd, gezien dat er een wijziging was en heeft later niet meer gekeken of die wijziging soms was teruggedraaid. Dat verwacht je natuurlijk ook niet. Hij was niet de enige die dat niet gezien had. De docent gaf aan maandag met hem en de andere ‘spijbelaars’ te willen praten, over eventueel te nemen maatregelen.

Nou ben ik niet heel snel kwaad maar toevallig was ik vrijdag net ongesteld geworden en bovendien wind ik me al sinds hij op deze school zit op over het achterlijke communicatiesysteem. Er is mail, infoweb en magister en toch worden we telkens overvallen door wijzigingen die uit de lucht vallen. Verwachten ze soms dat je vastgeplakt aan je laptop zit van minuut tot minuut om te kijken of er iets verandert?

Dus ik stuurde een mail naar de mentor met de vraag hoe dit kon gebeuren. Waarop ik een weliswaar vriendelijk antwoord terug kreeg maar ook de suggestie dat je kind in de ochtend voor vertrek naar school kijkt of er nog iets wijzigt.

Natuurlijk kun je van de kinderen verwachten dat ze in de ochtend na het opstaan even controleren via hun smartphone of er nog laatste momentwijzigingen zijn. Maar als ze eerder het bericht kregen dat het eerste uur uitvalt, gaan ze echt niet tóch een uur eerder opstaan om even magister/infoweb te controleren, voor het geval de les dan toch doorgaat.  Ik vind het absurd om daarvan uit te gaan.

In dit geval vind ik het niet oké dat de docent op deze manier de kinderen heeft geïnformeerd, zo laat nog. Als een les uitvalt kan ik me dat voorstellen, maar andersom – eerst uitvallen en dan weer niet – vind ik vreemd want zo missen sommigen de boodschap omdat ze dus uitslapen. En dan vind ik het helemaal bezopen dat er dan ook nog met de kinderen gepraat moet gaan worden.

Ik wou mijn mouwen al opstropen en op oorlogspad gaan -altijd fijn met gierende hormonen – maar de mentor stuurde een mail terug dat ze niet wist dat de kinderen zo laat waren geïnformeerd en dat ze zou zorgen dat ze niet gestraft zouden worden en dat ze bovendien ging informeren hoe de gemiste les kon worden ingehaald.

Een prima reactie dus. Maar wel een vreemde gang van zaken. Ik kan me bovendien van mijn eigen schooltijd helemaal niet herinneren dat er zo vaak iets uitviel, dat was dan toch echt heel bijzonder hoor als het eens gebeurde! Zoals M. zei deze week, ‘die keren dát het gebeurde, kan ik me nu nog bijna allemaal herinneren.’

Maar goed, ik hoefde niet op oorlogspad. Dus ging ik maar aan de chocola. Da’s altijd goed bij gierende hormonen.

 

23 gedachten over “Middelbare schoolperikelen

 1. De docent zou zijn excuses mogen aanbieden aan jouw zoon. Deze docent gaf al aan te willen praten over te nemen maatregelen zonder goed op de hoogte te zijn van wat er was gebeurd. Een slecht voorbeeld!

  Like

 2. Sjonge zeg, wat idioot dat dat zo gaat tegenwoordig.
  En natuurlijk sliepen jullie uit ja, zou wat zijn dat je er vroeg uit moet
  om te zien of je echt wel vrij bent of dat het alweer anders is.
  En dat moet dan een leeromgeving zijn daar….volgens mij hebben de leraren zelf nog heel wat te leren.

  En…was de chocola lekker? 😉

  Like

 3. Een vast rooster is wel zo fijn. Bij mij op de middelbare school viel er enkel een lesuur ongepland uit, als de leerkracht smorgens zich ziek meldde. Anders was er gewoon opvang en diende je gewoon op school in de klas te zijn.
  Maar zoveel communicatie middelen, dat lijkt handig,maar dan sluipt er al snel een fout in…

  Like

 4. Hier een vast rooster en Magister is leidend. Voordeel voor de leerlingen en nadeel voor de docenten. Want staat het huiswerk niet in Magister dan hoeft het niet te worden gemaakt. Hier is het een perfect systeem en omdat ik het huiswerk kan zien kan ik vanaf het werk bijsturen en coachen.
  Groetjes, Danielle

  Like

 5. Pfff, wat een gedoe. Het lijkt me heel omslachtig zo, vooral als dingen wel op het ene en niet op het andere 'prikbord' gedeeld wordt.
  Wij hadden vroeger de telefooncirkel voor als er een uur uitviel. Het eerste uur dan, want dan kon je later komen. Vier er later op de dag een uur uit, merkte je dat vanzelf wel. Maar dat gebeurde inderdaad niet heel vaak.
  Mooi dat er een tweede mail van de leraar kwam, mocht ook wel want je zoon heeft gekeken dus zijn plicht gedaan. Het is wel lekker makkelijk om de leerlingen de schuld van dingen te geven.

  Like

 6. Ik moet zeggen dat ik het best ver vind gaan die mogelijkheid van ouders om alles maar te kunnen controleren. Inderdaad te big brotherachtig, mijn haren gaan ervan overeind staan. Ik vind dat we te ver doorslaan in dit soort zaken en zeker als er dan ook nog gebeurd wat jij nu beschrijft. Je huiswerk niet hoeven maken omdat de docent het niet in het systeem heeft gezet vind ik daarintegen weer van de zotte. Dat is de verantwoordelijkheid van de kinderen zelf om dat te weten. Zo kweek je wel heel erg internet afhankelijke typetjes. Soms vraag ik me wel eens af waar het allemaal heen moet en hoeveel erger het nog zal worden. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op internet maar hebben we straks allemaal een chip in ons hoofd geinplanteerd en als je die niet hebt kun je dan niet meer meedoen?

  Like

 7. Vind dat wij in alles meer vrijheid hadden vroeger. Denk ook dat dat goed was dat ouders er niet constant bovenop zaten, pubers moeten ook zelf dingen kunnen ondervinden en stoten ze dan eens hun neus, daar leren ze van. Beter als ze jong(er) zijn dan later in hun leven. Kinderen konden hun eigen leven hebben op school en ging het niet goed met de studie dan werd er op gewezen bij de reguliere gesprekken met de mentor en konden er dan maatregelen volgen, vond ouders vroeger ook consequenter en strikter opvoeden is mijn idee. Uitval was er op onze middelbare school ook nauwelijks. Vond het heerlijk als eens een les of lessen uitviel, lekker vrij terwijl je het niet verwacht had. Fijne zondag! Marja

  Like

 8. Wat hebben wij dan geboft op de middelbare school met een papieren rooster en een enkele keer als er een les uitviel dan werd dat opgevangen . Dit systeem is echt absurd ze denken kennelijk dat ouders en leerlingen niets andere te doen hebt dan steeds maar te kijken of er niets veranderd is.

  Like

 9. Eind jaren '70 zat ik net oo een Have en ook daar vielen steeds lessen uit. Dat wist je meestal pas als je op school zat en soms had ik eens vier of vijf tussenuren en fietste ik de vijf kilometer maar weer naar huis om in de loop van de middag terug te fietsen. Op de andere scholen waar ik op zat vielen zelden lesuren uit.
  Vanwege verhuizingen heb ik op nogal wat scholen gezeten 😉

  Like

 10. Nou ik weet ook meteen waar ik volgend jaar met Sam tegenaan kan lopen, een gewaarschuwd mens…..Zonder op je ergernis te willen afdingen heb ik me rot gelachen, omdat je het zo beeldend beschrijft!

  Like

 11. Heerlijk die simpelheid van vroeger. Later bij dochters ook magister, we keken regelmatig samen met de kinderen. Het bijhouden van hun roosters en cijfers etc vonden wij eigen verantwoording. Jouw reactie daarop vind ik kostelijk, want o zo herkenbaar.

  Like

 12. Ja dit klinkt inderdaad allemaal behoorlijk beroerd! Maar in 'mijn' tijd was het ook niet allemaal even fantastisch geregeld.
  Er werd gewerkt met een 'telefoonboom' (kent iemand dat nog?). Oftewel de administratie belt 1 leerling en die leerling moet 2 leerlingen bellen en die moet weer 2 leerlingen bellen enz. Niet handig met een regioschool want vaak kwamen ze daar veel te laat mee. Halverwege 'de boom' was er dan al een leerling op weg naar school en ouders zijn vaak ook al naar het werk dus geen gehoor en daar ga je dan, minstens de helft van de klas weet van niks. Of een ouder nam het telefoontje de avond ervoor aan en gaf het keurig bij het ontbijt door aan het kind, totaal onbewust van het feit dat er gisteravond nog 2 leerlingen gebeld hadden moeten worden. Aangezien ik niet ver van school woonde en dus 'onderaan de boom bungelde' heeft het voor mij nooit gewerkt. Ik stond regelmatig voor de kat z'n viool op school (al dan niet door de regen) of met de verkeerde boeken doordat er met de vakken was 'gejongleerd' (zo noemde een klasgenootje van mij dat). Boeken moeten omruilen was rot want omdat ik in de buurt woonde werd ik dan geacht dat even in de pauze te doen. Maar met een kwartier pauze wilde dat dus zeggen dat je je longen uit je lijf moest fietsen en dan was het eigenlijk nog net niet te redden. Dat gebeurde mij dus 1 keer daarna bleven alle boeken op school in mijn kluisje en nam ik alleen wat mee naar huis als ik het nodig had voor huiswerk (dat was niet vaak omdat snel zou blijken dat ik op het vbo niet op mijn plek zat). Eerder dan nodig op school zijn was ook niet leuk want dan moest je in de stilte-ruimte (lees aula) huiswerk (wat ik nooit meer had liggen) gaan zitten maken tot de les wel zou beginnen. Ik heb daar ooit drie lesuren door gebracht, daar werd mijn moeder zo kwaad van (de rest van de wel gebelde klas was tenslotte wel vrij) dat ze op hoge poten de school gebeld heeft. Daarna moesten de laatste leerlingen van 'de boom' de administratie bellen om te laten weten dat het systeem was geslaagd. Was dat niet het geval dan kon je niet meer naar huis worden gestuurd voor andere boeken en je kon ook niet min of meer voor straf (want zo voelde het) urenlang op school worden vastgehouden.
  Dus wel iets nieuws onder de zon…maar nog altijd geen verbetering helaas…

  Groetjes Lily

  Like

 13. Hier ook magister. Ik vind het wel handig. Om te kijken hoe laat ze op een dag vrij is. Huiswerk is haar verantwoordelijkheid. Ik kijk af en toe even en dan vraag ik of ze dit en dat al heeft gedaan. Jahaaaa, is dan meestal haar antwoord. Volgens mij is magister hier ook leidend voor het rooster. Alle kinderen in de klas hebben daarnaast nog een groeps app op mobiel. Als ze iets niet weten of snappen bij het huiswerk gaat het in de app. En soms, als er een eerste uur uitval is, wil er nog wel eens een appje komen van een oplettende klasgenoot.

  Mocht het internet uitvallen, dan is er dus wel een probleem.

  Like

 14. Wat been toestand tegenwoordig met de scholen. Op de basisschool hebben ze Klasbord. Dat is vooral om leuke foto's te delen maar de juf gebruikt het ook voor de mededelingen. Soms komen die pas de avond ervoor. Rot voor je kind als je het mist want blijkbaar volgen alle ouders het we'll nauwgezet.
  Ik vind social media een zegen maar soms ook een vloek want er wordt verwacht dat je overal bovenop zit. Wat is mis met even een avondje niks?
  En jouw reactie kan ik me heel goed voorstellen. Ik zou net zo reageren.

  Like

 15. Het eerste jaar van zoon op de “middelbare” heb ik ook nog wel eens een briesende mail gestuurd over het zoveelste onkunde-geval mbt het rooster of andere planzaken op school. Tegenwoordig vertrouw ik er maar op dat hij mans genoeg is om voor zichzelf op te komen, vooral als hij niet de enige is. Dat is ook goed, dat ze dat kunnen, en ach, wat zal de straf zijn wbt het gemiste uur? Natuurlijk zou mijn zoon ook uitgeslapen hebben, je gaat toch niet een uur eerder opstaan om er zeker van te zijn of het uur wel/niet uitvalt.
  En of het zoveel anders is dan vroeger: ik moest een uur naar school fietsen dus als het eerste uur uitviel en er moest doorgebeld worden, zat ik al hoog en breed op de fiets. Tja, van spijbelen kon je me zo nooit beschuldigen natuurlijk, want dat lukte zo niet eens 😉
  Kijk, een kind moet niet benadeeld worden in zijn cijfers door stomme planningsfouten of de boel niet op orde hebben door de school, dan heb je me echt op de kast. Maar verder heb ik al geleerd om heel vaak mijn schouders op te halen, ook al snap ik af en toe niks van die middelbare school 😉

  Like

 16. Mijn jongste is nu 3 1/3 jaar van het VO af, maar toen al ging het net zo. Roosterwijzigingen waren niet bij te benen, en tandartsafspraken maakte ik voor haar maar voor de avonduren of de zaterdagochtend, ook al kregen we dan niet meer haar vaste tandarts. En oh wee, als je 'spijbelde'. Mijn dochter zat in de leerlingenraad, de schoolleiding klaagde steen en been dat veel te weinig leerlingen zich daar voor aanmeldden, maar elke keer als mijn dochter onder schooltijd een vergadering van de LLR had, en zich netjes afwezig had gemeld bij de afdelingsleider, werd ze daarvoor beloond met een spijbelmelding door de docent, die natuurlijk van niets wist. Gevolg: een automatische 'rode kaart' per mail verzonden door… de afdelingsleider. Waarna ze weer naar zijn kamer moest om het hele zaakje recht te zetten…. pff. Gelukkig hebben ze in het hoger onderwijs niet zo'n systeem..

  En ja, docenten kunnen ziek worden, maar ze kunnen ook afwezig zijn omdat hun eigen kind ziek wordt, ze naar de rechtbank moeten voor hun scheiding, ze mantelzorg moeten verlenen of de ketelonderhoudsmonteur moeten ontvangen.

  Like

 17. Mijn jongste zoon had ook Magister op school maar na een enkele keer meekijken in het begin om hem wat op weg te helpen heb ik het niet meer ingekeken. Wij hebben afgesproken dat het zijn eigen verantwoordelijkheid was wat er op school gebeurt en we kregen af en toe een rapport en een gesprek met mentor of leraar. Ik vind dat je je kind die vrijheid en het vertrouwen moet geven 🙂

  Like

 18. Ik werk op een schooladministratie en magister is een mooi systeem. Vind het big brother gebeuren wel meevallen, het is mooi dat je cijfers en absenties kunt volgen als je wilt. Kon het bij mijn eigen kinderen toen ook volgen maar vond het ook hun eigen verantwoordelijkheid. Zelf begin jaren 70 op school gezeten en weet van toen dat er ook al veel uren uitvielen en dat was bij mijn kinderen ook zo. Een waterdicht rooster bouwen kan niet, het blijft mensenwerk.

  Like

 19. Chocola genoeg in deze tijd van het jaar 🙂
  Magister is echt een uitkomst vind ik zelf. Vooral omdat het huiswerk erop wordt vermeld. Mijn zoon is nogal chaotisch en vergeetachtig (lees lui) en had voordat Magister werd ingevoerd nooit huiswerk 😉 Met Magister kon hij niet meer om het huiswerk heen.
  Wat betreft roosterwijzigingen, die zijn er tegenwoordig inderdaad echt heel veel. Vroeger hadden we een telefoonpiramide voor het geval het eerste uur uitviel. De keren dat dit instrument werd ingezet was op 1 hand te tellen.
  Mijn zoon is dit jaar alleen al 2 keer te laat gekomen omdat uitgevallen lessen toch opeens opgevuld waren en we dat niet in de gaten hadden. Magister werkt niet op zijn telefoon en om 's ochtends eerst de computer op te starten dat komt er vaak niet van. Meestal waarschuwen zijn klasgenoten hem wel via de app., maar die kwamen beide keren ook te laat

  Like

 20. Ahh de geneugten van het middelbaar onderwijs 😉 Volgend jaar gaat de zoon, de dames hebben het al lang afgerond dus vanaf volgend jaar mogen wij ook weer heerlijk gaan genieten van het in eens uitvallen van uren, allerlei “leuke”uitjes met extra uitgaven e.d
  En doet het ook wel goed, even uitblazen 😉

  Like

 21. Haha, hoe herkenbaar!!! En dan de hogescholen tegenwoordig. Docenten die banen hebben en lesgeven erbij doen, betekent dat het weeeken duurt eerdat ze cijfers terugkrijgen. Het niveau is trouwens ook op de middelbare scholen veel lager dan vroeger. Wiskunde mavo vroeger (30 jaar) is havo/vwo tegenwoordig. Jaja, wij zijn echt een kennismaatschappij.Niet dus…. plus dat we ook geen echte vakmensen meer hebben, want technische scholen waren ook jaren not done. Hoera voor Nederland!!!
  Geniet ervan…..
  Gr.Ria

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s