katten

Smoes

Twee weken geleden had kat Smoes ineens een dikke wang. Op naar de dierarts dan maar. Daar was het zo’n gruwelverhaal van als je in de wang drukt, dan spuit het er via de bovenkant van de kop uit. Echt. Getver. Afijn, met een uitgeknepen kat voorzien van antibioticaspuit en pillen togen we weer huiswaarts en kreeg het normale leven weer doorgang.

De nacontrole sloegen we over want we kregen hem niet in zijn reismand. Dat we Dibbes 5 minuten daar voor in een mand hadden gestopt en dat die zo hard blerde dat de buren kwamen vragen wie we aan het martelen waren droeg bepaald niet mee aan het in de mand stoppen van Smoes. Die zat onder ons bed en bleef daar zitten. Maar ach, hij gedroeg zich normaal, de wang was weer dun en ik had alle dagen gevoeld en voelde niets.

Tot afgelopen zaterdagavond. Hij lag bij mij op schoot en zijn wang voelde wat warm. Dacht ik. Maar ik zag niets. Dacht ik. Of toch wel? M. dacht ook wel of niet iets te zien en te voelen. En Smoes liet alles toe en was vooral hard aan het knorren. Zondagochtend was het echter duidelijker te zien. De wang was dik en werd met de minuut weer dikker. Omdat ik niet wilde wachten tot het spreekuur van maandag (vind ik eng, want vorige keer had hij ook hoge koorts) zocht ik op welke dierenarts weekenddienst had. Dat was onze eigen dierenarts. Dat vind ik dan altijd een stuk prettiger, ik ben fan van onze eigen dierenkliniek.

Inderdaad weer een abces, waarschijnlijk hetzelfde abces. Het was nog niet rijp en dus kon het niet worden opgemaakt. Dus weer een spuit erin en pillen mee. Als het groter wordt moeten we terugkomen om het te laten opensnijden. Maar het is niet groter geworden, dus waarschijnlijk slaat de medicatie aan. In dat geval moeten we vrijdag terugkomen voor controle. Die ik nu zeker wel ga doen. We denken dat een andere kat met Smoes gevochten heeft. Smoes vecht zelf niet, niet uit zichzelf, heb ik hem nooit zien doen. Maar hij staat wel zijn mannetje als het moet. Waarschijnlijk is er iets – een nagel? – achtergebleven in zijn wang. Zo lang dat er zit, blijft dat abces natuurlijk terugkomen, Maar dat bespreek ik vrijdag wel met de dierenarts.

schattige Smoes zonder abces en met knuffel

Zo wordt het al met al een dure maand. We hadden al wat extra kosten. Nu twee keer met Smoes naar de dierenarts. Volgende maand moeten we met Dibbes terugkomen om een rotte kies te laten verwijderen. De kraan in de keuken is kapot. Mijn mobiel is in staat van ‘bijna gaan hemelen’. De latop ging kapot en hebben we vervangen….

Tegenover deze financiële pech staat ook een meevaller. We kregen wat geld uit de erfenis van opa. Dat geld hadden we bestemd als start om te sparen voor een dakkapel op zolder. Maar nu hebben we toch een deel gebruikt om bovenstaande pech op te vangen. Om de buffer niet nóg verder te laten zakken. Want die is al behoorlijk geslonken dit jaar.

Zo naderen we het moment dat we straks de laatste aflossing van dit jaar gaan doen en dat we volgende jaar met kleinere bedragen gaan aflossen. Een heel hoog gegrepen aflosdoel is natuurlijk heel leuk, vooral als het er naar uitziet dat we het gaan halen en ik wil het nu ook heel graag halen. Maar stiekem ben ik wel blij dat we volgend jaar weer overgaan op kleinere bedragen aflossen. Want door het jaar heen gebeuren er nu eenmaal pechdingen die geld kosten of doen we gepland onderhoud aan het huis en dat geld zal weer moeten worden bij gespaard. Dat is ons dit jaar niet voldoende gelukt. Dat maakt niet uit, dat gaan we dan volgend jaar gewoon weer doen.

ps: voor het geval je afvraagt waarom Smoes Smoes heet, die naam heeft S. bedacht. Het is natuurlijk een beetje een rare naam maar zeg dat maar eens tegen een (toen) 3 jarige kleuter. 

24 gedachten over “Smoes

 1. Dus jullie hebben dit jaar zo'n enorme aflossing kunnen doen ten koste vd buffer eigenlijk?
  En dan komend jaar weer minder aflossen en buffer op peil brengen?

  Onze buffer is ook hard aan het slinken door de verbouwing. Ik verwacht nog een paar duizend euro aan rekeningen en dan is het bijna op. Op een klein buffertje na voor de onverwachte zaken. Komend jaar weer bij-bufferen en minder geld uitgeven (hopelijk).
  Wel goed voor de economie natuurlijk 😉

  Like

 2. oh ook volwassenen geven gekke namen aan hun katten hoor een kleine greep van namen die mijn dochter aan haar kat gaf, Stumper, Nacho, Iggy (naar iggy pop , allebei rood haar haar) en dan de naam die een vriend van ons aan zijn kat gaf Turk en dan als hij weggelopen was maar Turk roepen op straat en boze blikken krijgen van buurtbewoners waar een groot deel turks is.

  Like

 3. Ik heb het al een paar keer gehad met onze siamees. Hij is nogal van het opruierige type zeg maar.
  Als het een beetje meezit wacht ik met naar de dierenarts gaan, als ik een abces zie maak ik het week met een watje met dettoloplossing. Als het het open gaat dan blijven spoelen, schoonmaken. Niet echt een fijne klus maar al een paar keer bij de hand gehad dat na dierenartsbezoek en antibiotica toch het abces weer terugkwam. Dit doen wij alleen als we het idee hebben dat hij niet ziek is hoor. Wanneer dat wel zo is rennen wij naar de dierenarts.

  Like

 4. Smoes is schattige naam. Sterkte met de voortgang.

  De mijne hadden ook gekker namen. De eerste heb ik geprikt dmv letters uit boek en werd Brokkie, de 2e werd logischerwijs Stukkie. Latere waren Dotje en Moppie.

  Like

 5. Zo'n rare naam is smoes toch niet , een vriendin van ons had haar kat Coffee genoemd . Wat vervelend dat abces. Toen we nog in Amsterdam woonde vochten onze katten ook nogal eens en op een avond zag onze zoon bij zijn kat een bult op zijn kop met iets scherps erin. Dus verbandtrommel etc erbij en het scherps eruit gehaald en inderdaad een nagel.Er kwam gelijk een boel vuil uit , keurig de wond schoongemaakt en volgende dag de dierenarts ass gebeld. Meneer kat had kort daarvoor al een prik etc gehad ook omdat hij een abces had door vechten.Inmiddels wonen we in Roemenië en hebben de katten de ruimte en is het vechten over. Bij ons was het teveel katten op kleine ruimte in de binnentuinen.

  Like

 6. Afgelopen zomer is er 3 huizen verderop een gezin komen wonen met 3 katten. Sindsdien is het evenwicht wat verstoord in de achtertuinen. Dat duurt dan meestal weer even voordat het pais en vree is. Er zit een hele bange mooie langharige kat bij, beeldschoon maar die begint er gelijk op los te meppen, als ze in onze tuin is en een van onze katten tegenkomt. Nu weet ik natuurlijk niet hoe die van ons zich gedragen in haar tuin 😉

  Like

 7. Oh vervelend zeg, alweer last van een abces! Hopelijk is dit de laatste keer.
  En het is ook allemaal idioot duur altijd bij de dierenarts. Maar ja, je laat zo'n lieve Smoes niet zo rondlopen uiteraard. En Smoes vind ik echt een leuke naam!

  Like

 8. Wat balen zeg! Maar goed dat het niet iets is dat niet op te lossen is. En qua naam zul je mij ook niet horen! Ik houd altijd de namen aan die mijn katten in het asiel al hebben (omdat ze er vaak lang zitten en oud zijn; om nu een 13-jarige kat nog een andere naam te geven, terwijl ze net tenminste 3 jaar XXX genoemd is, dat vind ik ook een beetje raar) en ik kan je vertellen: dat zijn niet echt de beste kattennamen 😉

  Like

 9. Wat naar, dat het abces weer terug kwam. Maar smoes gaat nu richting herstel. Ook wij hebben deze maand veel extra kosten, waaronder ook het terugkerende bezoek aan de dierenarts voor entingen. We hebben het er graag voor over, maar balen wel van de extra kosten aan kapotte kranen (hier dus ook), verstoppingen en nog wat pech gevalletjes. Gelukkig hebben we de luxe dat we er geen boterham minder om hoeven eten, alleen geld terug storten van de buffer rekening, die er speciaal voor dit soort gevallen is.

  Like

 10. Beterschap met Smoes, enne onze toen 10 jarige dochter vond dat een kitten heel goed Xena ( naar een tv-serie over Griekse mythologie) genoemd kon worden, het bleek een katertje (formaat cavia) die daarom omgedoopt werd naar Krummel, dat is ie ook altijd gebleven 🙂

  Like

 11. Nou S. heeft de naam Smoes prima uitgekozen. Ik vind het een lieve naam en het past meer dan goed bij de schattige foto met knuffeldier:). Ik hoop dat Smoes snel weer helemaal de oude is. Wel fijn dat jullie ondanks alle tegenslagen ook een meevaller hebben, dan kun je de boel toch net iets gemakkelijker gladstrijken. Het lijkt mij wel een fijn gevoel dat je volgend jaar wat minder gaat aflossen en de buffer weer wat groter maakt.

  Like

 12. Ach Smoesje! Ik heb het boek 'The complete herbal handbook for the dog and cat', van Juliette de bairacli. Heb er vaak wat aan gehad en het heeft me heel veel dierenarts kosten bespaard. Ik had ook een ander deel voor mijn andere dieren (ezel, pony, geit en kippen). Het boek ligt in Nederland en aangezien ik nu geen dieren heb……. Kan vragen aan de man of hij hem naar je opstuurt om te lenen. Mail maar hvampting@gmail.com als je geïnteresseerd bent. Ik bedoel niet dat je zelf een abces moet doorprikken hoor, maar door het boek leer je wat je zelf kan doen en hoe je dingen zelf vroeg kunt signaleren en escaleren voorkomen (dus naar de dierenarts).

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s