Als ik mijn aangevraagde boeken haal bij de bieb, kijk ik ook altijd even bij de tafel met ingeleverde boeken. Meestal lees ik volgens een leeslijst. Ik noteer de titel op een verlanglijstje wanneer ik iets lees over een boek dat me interessant of leuk lijkt . En vraag eens in de zoveel tijd wat van deze titels aan bij de bieb. Maar soms stuit ik op onverwachte parels waar ik niets over hoorde. Zoals het boek ‘Leven tot elke prijs’ van Kristina Sandberg. Dat gaat niet over het overwinnen van een depressie of een ziekte, zoals de titel doet vermoeden maar de depressie druipt soms wel van de pagina’s af.
In het boek lezen we over het leven van huisvrouw Maj in de jaren 50 en 60. Getrouwd met Tomas met wie zij twee kinderen heeft, dochter Anita en zoon Lasse die bij aanvang van het boek pubers zijn. We volgen haar in haar dagelijkse routines die bestaan uit het huishouden doen, zorgen voor man en kinderen en het toe werken naar alle hoogtepunten, zoals verjaardagen en feestdagen. Alles wordt vers gemaakt en gebakken en het huis is piekfijn op orde, tot aan de franje van de vloerkleden aan toe die de juiste richting op worden geveegd.
Deze routines geven haar leven een richting en een reden van bestaan. Maar gaandeweg wordt het een houvast. Zonder weet ze niet wat te doen. De contacten met man en kinderen zijn oppervlakkig. Niemand in het gezin lijkt in staat tot waarachtig contact. Maj voelt veel maar maakt niets bespreekbaar ook al is er alle reden om eens met het mes op tafel een gesprek te voeren. Alcoholisme, affaires, faillissement van het familiebedrijf, depressies. Er gebeurt voldoende om je er flink onder te krijgen. Maar Maj gaat gewoon door onder het motto dat het ‘allemaal nog veel erger zou kunnen zijn’.
Het boek grijpt om die reden flink naar de strot. Hoewel ik Maj wel door elkaar kon rammelen met haar passiviteit, is ze ook in en in zielig en eenzaam. Ik denk ook dat de passiviteit wel heel erg bij de tijdgeest past. De man wist het beter en de vrouw voegde zich daarnaar. Zolang alles bij het vertrouwde blijft, voelt zij zich redelijk veilig en stelt daarom maar weinig ter discussie, wellicht uit angst voor de antwoorden.
Maj heeft dan ook weinig op met de veranderende tijdgeest. Kinderen die samenwonen zonder te trouwen, zij vindt dat maar moeilijk en ongepast en maakt zich druk over of ze dan wel haar mooie geborduurde lakens kan geven als cadeau aan de vrouw die niet officieel haar schoondochter is. Stel dat de relatie overgaat, dan is zij haar lakens kwijt. Dat haar dochter kan gaan studeren wekt wel wat trots op in haar maar er zijn toch meer zorgen over het vinden van de juiste man. Want daar gaat het toch om in het leven volgens Maj.
Zo kabbelt het maar door in een stijl die eerst wat moeilijk door te komen is en dan ineens heel verslavend blijkt te zijn. Echt een prachtig boek en een indringend beeld van de jaren 50 en 60.
‘Leven tot elke prijs’ blijkt het derde deel van een trilogie te zijn, waarvan het eerste deel, ‘De komst van een kind’ in oktober in een Nederlandse vertaling beschikbaar zal zijn. Het tweede deel, ‘Zorgen voor het gezin’ is al verkrijgbaar. De delen zijn los van elkaar te lezen.
Leven tot elke prijs
- auteur: Kristina Sandberg
- Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
- 480 pagina’s
- ISBN 9789046819159
- ook verkrijgbaar als e-boek
Klinkt boeiend!
Bij ons thuis waren de franjes van de tafelkleden ook altijd netjes dezelfde kant op. Behalve als ik uit verveling was gaan vlechten.
Zoveel detail in het huishouden. Ook vaak uit liefde hoor!
LikeGeliked door 1 persoon
Het Eerste boek van deze trilogie is al verkrijgbaar in het Nederlands. Ik zag hem al bij bol.com staan.
Ik ga ze v.a. het eerste deel lezen.
Bedankt voor de tip.
Mar
LikeGeliked door 1 persoon
Ga ik op mijn lijstje zetten,ik heb sinds kort een e-reader en lees nu ineens veel meer:-)
LikeGeliked door 1 persoon
Klinkt herkenbaar. Ik ga het ook maar eens lezen, misschien leer ik mijn moeder (94) dan eens begrijpen…… ;-(…..
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een fijne review. Ik denk dat het een heel andere tijd geweest moet zijn… Pfoe. Ik ben nu wel erg benieuwd naar het boek!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik herken dit uit mijn jeugd. Ove problemen praat je niet ‘kop op’ en net doen of de problemen niet bestaan en onder geen enkel beding met andere mensen over problemen praten want vuile was hang je niet buiten. Vreselijk vond ik deze manier van doen en denken. Daar had ik dus niks aan.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk niet dat ik het boek ga lezen. Ik wil kunnen meevoelen met de hoofdpersoon. Ik zal hier geen geduld voor hebben 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Leuke tip, ik heb meteen twee delen gereserveerd. Wel gek dat het eerste deel later komt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kwam er niet doorheen misschien door de manier van schrijven, nu jij er over verteld ga ik het toch weer eens proberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik vond het de eerste 50 pagina’s heel moeizaam lezen door de nogal aparte stijl maar ineens zat ik er helemaal in.
LikeLike
Ik ben opgegroeid in de jaren 50-60, het lijkt mij dus een interessant boek. Bij ons thuis werd ook niet veel besproken en al helemaal niet over gevoelens. Het was een tijd van hard werken, niet zeuren en zeker niet klagen. Ik heb het direkt op mijn verlanglijst van de bib gezet, moet er eerst nog een stuk of 6 lezen die ik al in huis heb. Leontine
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb dit boek in huis gehad maar kwam er niet door. Als ik jouw review lees ben ik misschien toch te snel gestopt.
LikeGeliked door 1 persoon