katten

Wangmassages en overgewicht

Sinds een jaar masseer ik dagelijks de wangen van alle vier de katten. Dit stimuleert de doorbloeding van het tandvlees en kan zo ontstekingen voorkomen. Daarnaast geef ik ze extra grote droge brokken en over het nat voer dat ze krijgen strooi ik dagelijks een tandpoeder dat goed is voor het gebit.

Dit masseren doe ik vanaf de buitenkant. Ideaal zou zijn om echt te poetsen. Ik heb ooit daarvoor een speciale vingertandenborstel aangeschaft, maar dat lukt me met geen enkele kat hier. Masseren gaat wel. Door de massage wordt ook de speekselproductie getriggerd waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd. Het masseren vonden ze eerst niet leuk maar nu zijn ze er aan gewend. Ze moeten bijna allemaal niezen als ik het doe. Blijkbaar bevordert het ook een niesreflex. 😉

Toen Moos gisteren voor zijn enting naar de dierenarts moest, bleek dan ook dat zijn tandvlees keurig in orde was. Alleen, hij heeft op een plekje helaas een gaatje in een tand. Dat zag er heel pijnlijk uit. Hier merk ik niets van als ik hem eten geef, hij werkt alles naar binnen (iets te veel) maar katten hebben dan ook een hoge pijngrens. Over twee weken brengen we hem weer naar de dierenarts en dan wordt de tand onder narcose getrokken.

Op zich is dit niet vreemd voor een oudere kat. Moos is nu 11 jaar en gebitsproblemen komen helaas vaak voor bij oudere katten. Of bij katten met een verleden.  De staat van het gebit van exzwerfkatten Dibbes en Gerrie is vergelijkbaar met dat van een oude kat hoewel ze nog best jong zijn.

Buiten de tand is er ook een ander probleem. Moos is te zwaar. Het is een grote kater maar met zijn 5,93 kilo toch echt te zwaar. Een paar jaar terug was hij nog 4,9 zag ik in zijn dierenpaspoort. Hij is dus op dieet gezet. Samen met Gerrie die ook veel te zwaar is. We werken nu toe naar een gewicht van 5,3 kilo voor Moos en 5 kilo voor Gerrie.

Met vier katten is het best moeilijk in de gaten te houden wie wat eet en hoeveel. Het is hier af en toe net een kleuterklas. Ook omdat er regelmatig buurkatten hier bakken komen leegeten en de katten hier onderling ook bij voorkeur eerst de bak van een ander leeg vreten, is het moeilijk zicht te houden.

Daarnaast heb ik het afgelopen jaar Dibbes en Gerrie getraind om in de reismand te stappen en dat gebeurde met kattensoepjes. Hoe voorzichtig ik die snoeppakjes ook openmaak en hoe diep de slaap ook is, iedereen komt altijd aanstormen, ook de katten die niet getraind hoeven te worden, zoals Moos. Die dan beloond werd zonder dat hij wat dan ook trainde. Want Moos stapt altijd zonder problemen in de mand, mits je hem beleefd uitnodigt.

oude foto van toen het gewicht nog acceptabel was

Maar goed, dat moet dus veranderen. Overgewicht is nooit goed. En kan ook een risico zijn. Gerrie heeft (net als Dibbes) een hartruis wat een mogelijke indicatie is voor hartproblemen in de toekomst en dan is een goed gewicht heel belangrijk.
Dibbes was ook best lang iets te zwaar wegens een overfixatie op eten, maar inmiddels is hij wat relaxter geworden, minder met eten bezig en erg speels. Zijn gewicht is inmiddels passend bij zijn grootte.

We zijn met voeren dus over gegaan op afgepaste hoeveelheden. Het nat voer is gehalveerd voor alle katten. En de droge brokken worden gewogen. Gerrie en Moos krijgen voorlopig 50 gram per dag (in overleg met de dierenarts). Dibbes en Smoes krijgen meer en gewoon naar behoefte aangezien zij een goed gewicht hebben. Maar wat ik dus niet meer doe is een paar keer per dag de bakken vol gooien als ik zie dat ze leeg zijn.

Dus heb ik een nieuwe hobby. Brokjes uitdelen. Verbijsterde blikken negeren. Brokjes terugdoen in de juist voorraadbakje van de betreffende kat als ze niet meteen worden opgegeten omdat anders een andere kat het opvreet. 2 minuten later toch maar weer geven omdat de kat in kwestie zich heeft bedacht. Wellicht moet ik wat strenger worden. Maar ik ben een watje, dat wisten jullie al.

5 gedachten over “Wangmassages en overgewicht

 1. Tjee, daar heb je bijna een dagtaak aan.
  Ik zou zelf ook wel een aantal kilo’s willen afvallen maar heb geen weegschaal in huis 😉
  Ik geef mijn 2 katten elke morgen 1 zakje gourmet natvoer met z’n twee. Brokjes zijn altijd beschikbaar maar wel van een goed merk mede omdat de kater een blaasprobleem had in het verleden( merk wel dat ze de daar minder van eten dan goedkope brokjes )Kater zeurt altijd om extra snoepjes, en dan gooi ik maar weer wat goedkopere brokjes de ruimte in. Poesje zeurt wanneer ik ga koken, tja er zou maar wat vis of rundvlees op het menu staan.
  Hoewel ik ze niet kan wegen en dat ik het poesje al 10 jaar een “theemuts” noem, heb ik niet het idee dat ze te zwaar zijn, behalve dan wanneer de kater niet naast me op bed gaat liggen maar boven op me. Ze zijn 14 en 12 jaar maar actief, de kater slaapt weinig en loopt/draalt vaak als een schoothondje om mij heen.( juist op momenten dat het mij niet uitkomt;-))
  Mijn buurvrouw is dierenarts maar gelukkig heb ik al 11 jaar geen gebruik hoeven te maken van haar diensten.
  ( katten kunnen vrij de tuin in maar niet de tuin uit)

  Like

 2. haha die Rob 🙂 Onze kater gaat helaas volgende maand onder het mes om zijn kiezen te trekken. Hij heeft vergevorderde gingivitis en bij Maine coons schijnt het helaas uiteindelijk toch meestal het beste te zijn om maar gewoon te verwijderen en dan gaan ze opknappen heen…. hopelijk gebeurt het bij onze Runar ook. Je merkt niet dat hij er veel last van heeft hij eet en speel maar ja katten hé…tanden poetsen laat hij echt niet toe en hij is heel groot en sterk. Hij doet niet gemeen, maar ja zo een grote poot op je en je hele hand ligt open. Hij krijgt al tandpoeder, vitaminen in het water en extra grote brokken. Ook masseer ik af en toe (of althans probeer ik) zijn tandvlees. De dierenarts wilde in eerste instantie iedere negen maanden tot een jaar een narcose met schoonmaakronde, anti biotica en speciaal water voor hem eventueel aangevuld met speciaal voer. Maar ik hoor eigenlijk van mensen die dezelfde tandproblemen hebben gehad met hun kat dat tanden trekken uiteindelijk toch gebeurt en hadden ze dat maar eerder gedaan… Dus ik dacht laten we het beestje al dat gehannes maar besparen en direct over gaan naar plan b. Moeilijke beslissing vind ik dat, ik wil wat voor hem het beste is. Kon hij nu maar praten. Succes met de slanke lijn van je kattenvolkje

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier ook een kat met overgewicht.dieet werd niks omdat meneer alle buren gillend langsging. 1 van de buurtjes heeft toen de dierenambulance gebeld dat er een zwerver rondliep die zijn gekomen maar hebben hem gelukkig niet meegenomen,hij was de dikste zwerver ooit ;-)Buurvrouw heeft toen overal briefjes in de bus gegooid met de vraag van wie de gillerd was.Nu geef ik hem maar weer gewoon te eten dan maar dik

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s