behandeling·gezondheid

Over naalden en spuiten

Na bijna 16 maanden twee keer per week een B12-injectie te hebben gekregen op de huisartsenpraktijk, vond ik het tijd voor de volgende stap: zelf leren injecteren. Onder begeleiding van een zeer geduldige assistente leerde ik het. Daar moest ik best veel voor overwinnen aangezien je alles met mij mag doen maar ik wil het liever niet zien. En dat gaat natuurlijk niet als je zelf een naald moet zetten.

Maar goed. Zelf spuiten dus. Ik zette me over mijn weerzin en angst heen. Een recept werd gemaakt voor de apotheek en ik kreeg de resterende ampulllen met B12 mee naar huis met wat spuiten en naalden.

De voorraad werd opgehaald bij de apotheek maar ik maakte eerst op wat ik in huis had. Dat was goed voor nog 2 keer injecteren. Daarna opende ik op ‘prikdag’ de zak met spuiten en naalden, haalde alles er uit en ging aan de slag. Alleen echt makkelijk ging dat niet.

Ben ik nou gek? Die spuiten zien er anders uit. Ik ging wat aan mezelf twijfelen. De door de apotheek mee gegeven spuiten waren anders. Normaal voor mij is een spuit met een opzetdinges, ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Maar je schuift de naald zo om het opzetstukje en dat zit dan goed vast. Wat ik mee had gekregen was een naald waarbij het opzetstuk diep verzonken in de spuit zat maar ook minder groot. De naalden pasten er niet goed op, het zat niet goed vast.

Toch maar proberen al werd ik er wel wat gestresst van. Het opzuigen van de vloeistof met de opzuignaald lukte nog wel met veel moeite maar toen ik die ging verwisselen voor de injecteernaald, lukte het allemaal niet meer zo. Na veel gehannes schoof de ene naald eraf maar kreeg ik de andere naald er niet goed op. Het bleef wiebelen.

Omdat ik nogal eigenwijs bent en vond dat ik me niet moest aanstellen – dit lukt vast, je kunt het, kom op! – ramde ik met veel getril de wiebelende naald tóch maar in het been. Dat lukte maar het injecteren zelf mislukte. In plaats van in mijn been spoot de vloeistof aan de andere kant weer omhoog, via de ruimte die er blijkbaar was tussen de naald en de spuit. Vandaar het gewiebel natuurlijk.

Dit was toch onomstotelijk bewijs dat naald en spuit niet bij elkaar hoorden maar omdat ik geneigd ben aan mijzelf te twijfelen ging ik eerst even langs de huisartsenpraktijk voordat ik verhaal ging halen bij de apotheek.

De huisartsassistentes wisten me te vertellen dat spuit en naald inderdaad niet bij elkaar horen. De spuiten hoorden bij een heel ander systeem dat werkt blijkbaar met draainaalden. Als ik het goed begreep want inmiddels was ik best geagiteerd en had ik een beetje een waas voor mijn ogen. Heel suf van de apotheek waar ik meteen dan toch maar ging vragen of ze me de juiste spuiten wilden mee geven. En wel meteen graag want ik ben nu zo geagiteerd dat ik niet weet of ik überhaupt nog durf te spuiten!

Met het schaamrood op de kaken bevestigde de apothekersassistente dat het inderdaad verkeerde spuiten waren en dat haar collega dacht dat de andere spuiten op waren en dus deze maar had meegegeven. Wat best vreemd is want ik dacht dat altijd alles dubbel werd gecontroleerd in een apotheek en dat één iemand zo’n vreemde fout maakt, kan gebeuren maar dat twee personen het niet door hebben?

Afijn, geen man over boord natuurlijk, iedereen kan fouten maken, maar ik baalde wel flink want van mijn stoerdoenerij op prikgebied was helemaal niets overgebleven. Thuis gekomen heb ik evenwel meteen een nieuwe naald in mijn been geramd onder het motto ‘als ik het nu niet meteen doe, durf ik dit nooit meer‘.

En dat lukte goed natuurlijk. Naald en vloeistof kwamen netjes op de juiste plek terecht. Inmiddels is het ook wel routine geworden al vind ik het nog steeds een beetje eng om te doen, het levert me wel gemak op en het spaart gewoon energie uit doordat ik niet meer twee keer per week naar de praktijk hoef. Controleer ik een volgende keer wel meteen aan de balie of wat ik mee krijg wel klopt met wat ik heb geleerd. Die fout overkomt me niet nog een keer. 😊

17 gedachten over “Over naalden en spuiten

 1. Ik gebruik nu 2 maal per week b12 neusdruppels, gekregen van dokter Visser (5000 microgram, volgens mij).Hopelijk werken ze goed genoeg, want dat spuiten lijkt me ook eng (en 2 maal per week naar de huisarts behoorlijk belastend). Heel dapper van je dat je zo doorzet, succes!

  Like

 2. Vervelend als de apotheek een fout maakt. Eens heb ik na een dubbele open botbreuk geen antibiotica mee gekregen. Gelukkig wel gelijk gecontroleerd en dus gelijk aangegeven dat het fout was want als ik zonder zou zijn, was ik er niet meer geweest…
  Fijn dat ze wel hun fout hebben toegegeven 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. ik ben minder vergevingsgezind hoor, ze worden ervoor geacht geen fouten te maken,het gaat hier om mensen hun gezondheid en geld,véééél geld soms……grrrrrr!!!!! maar ja dat is mijn karakter en ik ben soms een beetje bitchy 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Tsssss, wat een geknoei. Om eerlijk te zijn hen ik ook zulke verhalen over de apotheek. Heb na de tweede fout een klacht ingediend. Fouten bij de apotheek kunnen gewoon echt niet. Ik weet dat het mensenwerk is maar ze moeten echt heel scherp blijven.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je krijgt vast tientallen tips waar je niks mee kan of wilt, dus gooi het naast je neer als dat je beter past. 🙂 Mijn dochter, (’t lange verhaal zal ik je besparen) had een veel te laag B12. Volgens de huisarts kon ze vitamine bij ’t Kruidvat halen. De volgende dag lezend over B12 te kort ontplofte ik. Veel bijwerkingen heeft mijn dochter. Met de huisarts komt het nooit meer goed, maar ik vond wel een betere optie voor B12 op internet. http://www.menssana.nu/pages/nl/vitamine-b12-tekort-nieuw/behandeling.php

  Dochter nam de daar aanbevolen optie zuigtabletten, gekocht bij een alwetende supplementenwinkel bij ons in de buurt, en binnen een paar maanden zat ze op een erg hoog niveau B12. Dat was vorig jaar. Nu, na een hectische zoekproces, net als jij maar met andere klachten, hoort ze over drie weken de stand van zaken van nu. Na bewust een tijd niks genomen te hebben, om te zien wat haar lichaam zelf doet.
  Ik haal regelmatig tips van je blog en volg het door jou uitgezette spoor dan weer. Man, man.. wat een zoektocht!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s