katten

Hè hè

Hoewel ik hoopte op een hele rustige week, ging ik deze week uiteindelijk toch nog twee keer naar de dierenarts. Dinsdag voelde ik dat de poot van Moos weer iets verdikt was en zijn voet was ook nog best dik. De zaterdag ervoor had de dierenarts een ontstoken nagelbed geconstateerd en hij kreeg sindsdien pijnstilling en antibiotica.

Zus was afgelopen dinsdag weer in Hoorn, om een high tea te maken ter ere van de 80ste verjaardag van onze moeder. Maar ze was bereid tussen de voorbereidingen door met mij naar de dierenarts te rijden. ’s Middags sprong ze weer in de auto om de kat van  vriendin D. op te halen, waar het even niet zo lekker mee ging en die de nacht bij een dierenkliniek had moeten doorbrengen. Zus staat dus nu met stip op nummer 1 van de top 10 van  lieve mensen die super zijn in noodsituaties.

Afijn, Moos weer in de mand en het gejammer begon weer. Want als er iets erg en onjuist is, dan is het als Moos in de mand moet. Katonwaardig! En dat laat hij merken.

De dierenarts constateerde dat het voetbed inderdaad nog wel erg dik was. Er zat ook weer wat vuil in de wond en dat is schoongemaakt. De verdikking in zijn poot die ik voelde was echt minimaal. Gelukkig geen ontsteking of een abces maar waarschijnlijk het gevolg van anders gebruiken van zijn spieren om zijn voet te ontzien. Spieren reageren heel snel op dat soort dingen.

Zaterdag terugkomen en tot die tijd hem nog steeds binnenhouden en zijn voetje regelmatig weken in een ontsmettend spulletje was het advies.

Moos binnen houden was niet eenvoudig want hij was afwisselend depressief en razend en heeft ons goed wakker gehouden omdat hij uit pisnijd en bij uitbraakpogingen letterlijk in de gordijnen hing.

De lijst met katten die zaterdag mee moesten werd dus steeds langer en gisteren gingen we uiteindelijk met Moos, Smoes en Droppie, de kat van vriendin D. wiens poot tien dagen geleden is geamputeerd,  op controle.  De poot van Moos zag er weer prima uit en we kregen groen licht. Meneer stapte meteen na het dierenartsbezoek dol gelukkig door de deur de tuin in en is sindsdien weer geheel zichzelf.

Smoes gaat ook goed. Het was de laatste controle na de schildklieroperatie van 3 weken geleden. Zijn ontlasting is goed, hartslag is normaal en hij valt niet meer af. Sterker nog, hij is aangekomen. Hij heeft de groeicurve van een kitten vertelde de dierenarts en dat is nu net niet de bedoeling willen we niet met een tientonner Smoes eindigen.

Want meneer vraagt nog steeds heel vaak om eten. Hoewel hij absoluut niet meer zo veel eet als tijdens het hoogtepunt van de schildklierellende – toen at hij zo 600 tot 800 gram nat voer per dag én daarnaast droge brokken – eet hij nog steeds wel twee keer meer dan de andere katten.

Dat is dus een gewoonte volgens de dierenarts. Eten is altijd wel een ding geweest voor Smoes – als kitten en jong katje heeft hij honger geleden – maar hij krijgt nu meer binnen dan hij nodig heeft. Dus moet ik streng zijn en echt overgaan tot normale porties. Smoes kan nogal dwingend kijken dus krijg ik nu het merendeel van de dag dé blik:

Kat Droppie werd verlost van het merendeel van zijn hechtingen en mag nu gaan wennen aan lopen op drie poten. Natuurlijk niet mijn kat maar omdat wij hem haalden en brachten de afgelopen tijd en D. bijstonden met toedienen van medicatie en zo, was het ook voor ons fijn nieuws dat zijn wond goed is genezen. Het wordt nog wel een lang traject want hij ervaart nog pijn – waarschijnlijk fantoompijn, de zenuwen moeten wennen aan een nieuwe situatie – maar voor ons (vooral voor M. ) zit het er op wat heen en weer rijden betreft.

Dus. Nu gaan we hopelijk weer over op normaal want ik ben er goed klaar mee. Ik hoop ook dat ik snel uit de zorgmodus kan stappen want vooral Smoes heeft mij flink beziggehouden en ik vind het moeilijk loslaten. Ik blijf tobben en ben bang dat het toch weer misgaat en vind het ook moeilijk om op vakantie te gaan. Volgens de dierenarts is er geen enkele aanleiding om thuis te blijven en kan ik met een gerust hart gaan. Dat ga ik dus ook maar proberen.

Over dierenartsbezoek gesproken, deze reactie kreeg ik onlangs:

Waarover ik mij dan verbaas (zonder te oordelen) hoe kun je bv wel tig keer per week naar de dierenarts hollen en ben je niet in staat om ‘eén keer naar de bibliotheek te gaan. Snap je dat dat raar is, voor een blog-lezer?
Dat wil niet zeggen dat ik je veroordeel, maar het rijmt niet.

Ik snap dat zeker wel en ben blij met die vraag want het geeft me de gelegenheid dit uit te leggen. Mijn antwoord aan haar was dit:

Dat snap ik wel dat dit verwarrend is. Dat komt deels doordat naar de dierenarts gaan moet omdat er dan een noodsituatie is, zoals de afgelopen weken. Met de auto, terwijl de man rijdt. Dus zeker niet hollend. 😉 Dierenartsbezoek gebeurt meestal op energie die er niet is. En zorgt vrijwel altijd voor een terugslag. Ik weet dat het slimmer zou zijn om M. alleen te laten gaan. Aan de andere kant ben ik degene die de katten het meeste verzorgt en dingen signaleert als het niet goed gaat. Dus vind ik het prettiger als ik dan meega.
En naar de bieb ga ik als er energie voor is. Wat dus de laatst tijd helaas niet voorkomt.
Het gaat dus om keuzes maken. Vanwege de vele dierenartsbezoeken heb ik douchen bijvoorbeeld vele malen over geslagen en vrijwel niet gekookt. Het is nog steeds het één of het ander hier.

Onverwacht dierenartsbezoek gebeurt dus op energie die er niet is en zorgt ervoor dat ik ‘in het rood’ kom te staan en veroorzaakt dan een terugslag. Gepland dierenartsbezoek (zoals een jaarlijkse controle en enting) is anders omdat ik dan in mijn planning daar rekening mee houd, al een paar dagen voordat ik ga. Hetzelfde geldt voor een trip naar de bieb. Dat kan ik doen op een dag dat ik voel dat er ruimte voor is.

De reden dat een trip naar de bieb de laatste tijd dus zo weinig voorkwam, is simpelweg omdat er dus steeds iets tussen kwam wat meer urgentie had. Ik ben de afgelopen weken uiteindelijk letterlijk van terugslag naar terugslag gegaan en hoop van harte dat het nu klaar is en ik weer wat kan herstellen. Het zou fijn zijn als ik op vakantie iets meer kan doen dan voor pampus op een ligbed liggen. Aan de andere kant, dat ligbed staat aan de rand van een privézwembad, boek binnen handbereik, dat is ook helemaal niet verkeerd.

Ik snap best dat het soms onbegrijpelijk is wat ik nu wel en niet kan doen. Zelf begrijp ik het trouwens ook vaak niet omdat de grenzen nogal eens opschuiven. Soms lukt iets wat normaal buiten mijn bereik ligt. En soms ga ik onderuit van iets simpels als een telefoongesprek.

Nou ja, dat was het wel. Ga ik nu ontbijten en kijken of er iemand al wakker genoeg is om een verjaardagsliedje voor me te zingen want ik ben jarig vandaag. 😉

42 gedachten over “Hè hè

 1. Wat fijn dat er nu weer rust in de tent is wat katten betreft. Hopelijk kun je het ook loslaten nu en je gaan richten op jullie vakantie. En natuurlijk van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook ik wens je van harte proficiat. Fijn dat het met het kattevolkje beter gaat. Nu jij nog aan extra rust toe komen en straks een fijne ontspannen vakantie. Dat gun ik je zo!

  Geliked door 1 persoon

 3. van harte gefeliciteerd en ik hoop dat je dit nieuwe levensjaar, nieuwe energie gaat krijgen en verbetering van je lichamelijk welzijn.

  Over een kat met 3 poten, ik hoorde in 2015 van een collega van een kat met drie poten, die niet langer gewenst was.. ons hondje Bieke was toen een half jaar dood en ik vond het vreselijk stil in huis.. dus Heino kwam in ons leven. We hebben nog nooit zo’n lieve en aanhankelijke kat gehad. Hij was een bodemloze put voor liefde en aandacht. Hij holde eindeloos de trap op en af en vond in de tuin toch nog wat te jagen.. blaadjes en zo. Toen hij na een jaar weer ziek werd, hij had botkanker gehad, moesten we hem na een paar weken ziek zijn laten inslapen. Hij heeft absoluut nog volop genoten met maar een voorpoot en ik ben blij dat hij in ons huis en leven is geweest. Nu hebben we weer een hondje, een Spaanse man en we zijn heel gelukkig met hem.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat fantastisch dat je dat beestje, jullie Heino, nog een gelukkig jaar hebt bezorgd. Wat ontzettend lief van jullie. Waren er maar meer mensen zo als jullie. Ik ben ontroerd als ik dit nu lees. Het doet mij goed.
   Carola

   Geliked door 1 persoon

 4. Die blik!
  Mijn vriendin de kat van de buren is nu vakantiewees. Ze krijgt eten van een andere buur. Zo leert kat dat ik niet van het eten geven ben en dat ze woont, waar ze woont.

  Paar dagen terug at ik iets met kaas. De neus van de kat hoef ik niets wijs te maken. Mijn eten moest ik beschermen.
  Dus zat ze even verderop mij aan te kijken met dezelfde blik van jouw kat. Te wachten, te wachten….. Waarop? Ik weet het niet. Ze onderzoekt graag het aanrecht.

  Geliked door 1 persoon

 5. Van harte met je verjaardag! En fijne dag en geniet ervan.
  Je bent een lief poesenmens. Of is dat geen woord. Voor mij ben je dat wel. Je gaat altijd zo zorgvuldig met de beestjes om en hun gezondheid. Ze hebben het goed bij jou.

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

 6. Wanneer mensen niet snappen dat je je energie maar één keer kunt inzetten vind ik niet dat je je hoeft te verdedigen waarom je niet naar de bieb kan. Snappen ze dan niet dat je dat zeker wel zou willen? Je inzet voor de kattenfamilie is tomeloos en bewonderenswaardig. Zoveel mensen zetten hun eigen belang niet opzij voor het belang van de dieren.
  ( mijn kat kan mij ook uren achtereen zo aankijken met af en toe een klein geluidje van” zie en hoor je me wel”)

  En uiteraard van harte proficiat met je verjaardag!

  Geliked door 1 persoon

 7. Van harte gefeliciteerd en heel veel energie toegewenst 🌞 Trouwens wat een bijzondere kattenverhalen weer. Zelf heb ik vier katten dus ik weet hoe heftig het is als er eentje iets mankeert, daar heb je alle energie voor over! Een fijne dag!

  Geliked door 1 persoon

 8. Uit pisnijd wordt hier meestal op de vloer gezeken. En heel soms gepoept. Wat nou, ik mag niet mee? Dat. En ik snap het wel van de DA, soms is het makkelijker voor een ander kiezen qua zorgtaken dan voor jezelf, zeker een luxe ding als de bieb. Maar heel fijn dat er een strandstoel met boek in de nabije toekomst voor je klaarstaat. En! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ook namens Anne. 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. Katten poepen en plassen niet uit nijd. Er is of lichamelijk iets aan de hand of het is stress. Het afdoen met:hij zal wel boos zijn, is echt te kort door de bocht en zorgt dat sommige kwalen onbehandeld blijven.

   Like

 9. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!Gelijk met mijn kleindochter die vandaag 22 lentes jong is geworden,en samen met haar geliefde hun trouwdag aankondigde (17 okt. a.s.).Heel veel blijdschap dus.
  Je schrijft zoveel mooie en ontroerende kattenverhalen dat het het overwegen waard is om ze in een echt poezenverhaal te publiceren,en uit te geven.Erg leuk voor alle liefhebbers en ook nog leerzaam.
  Fijne en vooral ontspannende vakantie toegewenst,
  Nelly.

  Geliked door 1 persoon

 10. Als eerste van harte gefeliciteerd natuurlijk .Ik hoop dat je nu wat rust krijgt wat de poezen betreft en alles goed blijft gaan .Ik hoop dat je toch jezelf rust gunt op vakantie ,de dierenarts heeft groen licht gegeven ,maar ik begrijp je ook wel hoor want ook ik ben zo’n zorgelijk iemand .En wat die reactie betreft ? tja .Als ik al je blogs lees over de poezen zou je desnoods kruipend naar de dierenarts gaan als dat moest .echt en dat zeg ik niet zomaar want je bent zo’n enorme katten liefhebber .
  Fijne dag nog Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

 11. Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag. Fijne dag gewenst. Mooi dat het kattenspul nu weer in orde is dankzij jouw liefdevolle inzet. Nu jij nog je rust nemen en dan heerlijk op vakantie. Alle goeds voor een ontspannen tijd daar met je mannen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Oh gefeliciteerd met je verjaardag…dat laatste zinnetje, dat je soms hélemaal onderuit gaat van een telefoongesprek, dat heb ik dus ook! Dat hebben niet alleen mensen met CVS hoor…en ik stel telefoongesprekken vaak ook heel lang uit of kijk er heel erg tegen op, terwijl het eigenlijk helemaal om niets gaat. Volgens mij heeft het gewoon met de manier van communiceren te maken, en sommige mensen kunnen er beter tegen dan anderen.
  Ik hoop dat je energiepijl in de vakantie een beetje op pijl blijft en misschien zelfs naar omhoog gaat.
  Groetjes, nina

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet dat niet alleen mensen met ME onderuit gaan van een telefoongesprek. Alleen mensen met ME herstellen daar vervolgens niet normaal van en liggen dus dagen, soms weken plat en ervaren extra pijn. Het gaat dus om extreem op alles reageren in combinatie met een onvermogen normaal te herstellen.

   Like

 13. Op de valreep nog hartelijk gefeliciteerd en dat je gezondheid het komende jaar wat beter mag worden.
  En fijn te horen dat het met de katten redelijk goed gaat. Ik herken dat, dat je bang bent om op vakantie te gaan omdat je denkt misschien gaat het niet goed. Had ik ook toen een van mijn poezen zijn pootje was geamputeerd, ik maakte nog ruzie thuis dat de rest weg kon gaan en ik zou blijven. Maar achteraf hoefde dat toch niet, had een fantastische oppas en de d.a. gaf ook groen licht. Dat gaf rust in de tent. Ik begrijp inderdaad dat je over je grenzen gaat met de poezen, maar je kunt niet anders je zou als het moet zoals iemand hierboven schreef kruipend naar de d.a. gaan in het belang van de poezen.
  Ik hoop dat je een heerlijke vakantie gaat krijgen.
  Liefs
  Carola

  Geliked door 1 persoon

 14. Van harte gefeliciteerd!!!! Hopelijk hebben ze heel veel liedjes voor je gezongen! Dat moeilijk vinden om op vakantie te gaan, dat herken ik. Onze Tommie is inmiddels doof en lijkt soms de weg kwijt. Dan gaat ie heel hard lopen miauwen. Ik vond het moeilijk om dit aan de buren over te laten, maar het is heel goed gegaan. Dus ik hoop ook voor jou dat je met een gerust hart kunt gaan en heerlijk kunt uitrusten.

  Geliked door 1 persoon

 15. Een dag te laat maar toch nog van harte. 🙂
  Die foto van Moos, echt briljant. Dat is ‘DE BLIK’ die iedere kattenbediende wel kent 😀

  Ik vind wel heel erg dat iemand die jou niet kent je jezelf laat verantwoorden voor wat je wel en niet zou kunnen, en hoe raar dat dan wel is als je wel naar de dierenarts gaat. Dat riekt naar achterdocht en ik vind het ook best wel onbeschoft eerlijk gezegd…. Ik zou daar lekker niet meer op in gaan als ik jou was.

  Geliked door 2 people

 16. Alsnog van harte! En hopelijk nu een paar hele saaie weken voor de boeg met luie stoelen en boeken 😉
  Ik begrijp de lezersvraag gewoon echt niet. Zelfs iemand met een gewone pot energie kan die toch maar één keer uitgeven en snapt toch dat noodgevallen voor gaan? Dat de dierenarts dan belangrijker is dan de bieb?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik denk dan oprecht dat ik het blijkbaar verkeerd heb uitgelegd hier op het blog al die tijd,als iemand het nog steeds niet snapt. En ik denk dat veel mensen zo denken, eerlijk gezegd.

   Like

   1. Nee joh, dat ligt écht niet aan jou. Volgens mij heeft iedereen zo zijn kaders en (voor) oordelen, ik vast ook, daar verander je toch niks aan. En je daar zorgen over maken is eigenlijk best zonde van de energie.

    Geliked door 1 persoon

   2. En daarom bewonder ik je moed om het weer en weer te gaan uitleggen. Geeft mij weer moed. Ik heb zo vaak uit gelegd voor dat de thuiszorghulp zou komen dat ze me niet moeten forceren. Ik zit/lig met de naslag. Ging zo mee rennen dat ik bijna van de trap pluurde. Was heel duidelijk dat de rem er op moest. En toch kreeg ik van beide dames een paar keer te horen. Je kunt best ook zelf wat. Moest matten uit gaan kloppen met de mattenkloper en stofmijtallergie.
    Nog gefeliciteerd met je verjaardag en zo mooi dat de beestjes het weer doen.

    Geliked door 1 persoon

 17. Nog van harte gefeliciteerd!! en wat fijn dat het goed gaat met alle poezebeesten 🙂 Dat koppie van Smoes…. ik vind het knap dat je daar nee tegen kan zeggen hihi

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s