gezondheid·ME-leven

Niet genoeg

Vandaag kan ik het niet 
blij zijn met wat kan  
Vandaag voel ik vooral
wat niet kan 
wat ik niet kan zijn 
wat ik niet kan doen 
wat niet lukt  

Mijn kind weet niet meer
hoe het was
toen ik gezond was
Als ik niet beter word 
heeft hij geen herinnering
aan een gezonde moeder  

Dat doet pijn
als een hand
die heel hard
in mijn hart
knijpt  

Ik kan veel
voor hem betekenen
zo liggend op de bank
Liefde stroomt immers
ook door een gammel lijf  

Maar vandaag
is dat niet genoeg
Ik wil meer 
Voor hem
Voor mij  

Ik gun hem
een moeder
die voetbalt
op school helpt
meegaat naar Artis
met hem struint
door het bos
  
Ik gun mezelf 
niet alleen vanaf de bank
ervaringen met mijn kind
Ik zou zo graag
later terugkijken
op de vele momenten
dat we eropuit gingen  

Ik ben moeder
en geef mijn kind
het belangrijkste:
aandacht en liefde  
Maar toch
knijpt die hand
heel hard in mijn hart  

Ik ben de moeder
die op de bank ligt
En vandaag
is dat niet genoeg  

(Dit is een bewerking van een oudere tekst uit 2012. Met onder meer deze tekst doe ik op 12 mei mee aan de expositie ‘ME in woord en beeld’ in Gent).

20 gedachten over “Niet genoeg

   1. Ik weet niet of ik me zozeer schuldig voel. Het is meer pijn dat het moederschap zo anders werd dan ik had gehoopt. Vooral ook pijn dat ik bij veel momenten niet aanwezig ben. Zijn vader en ook mijn moeder hebben dat dat voor hem opgevuld. En voor hem is deze situatie normaal, hij weet niet beter.
    Maar ik had het hem gegund om te zien hoe ik eigenlijk ben.

    Like

 1. Ik ben er stil van en voel tranen. Ik ben zelf ook moeder en voel dit hard aankomen, als je dit zo verwoordt dat je het zou willen maar niet kan. Ik hoop met heel mijn hart dat er iets gevonden wordt wat zou kunnen helpen, bij al die mensen met M.E. Liefs, Carola

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is triest dat jij denkt dat je niet genoeg voor je zoon hebt kunnen betekenen. Bedenk namelijk wat hij wel van jou heeft geleerd (en nog steeds leert): doorzettingsvermogen, positiviteit, kracht, niet opgeven, je niet laten afschepen, door zoeken en vechten. Dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en dat je het leven niet altijd kunt leven zoals je wilt, maar toch gelukkig kunt zijn. Dat liefde alles overwint en dat de zon voor iedereen schijnt, maar niet altijd even fel. Dat je altijd vriendelijk moet zijn, ook tegen irritante, poezenhatende bloglezers, en dat je moet geloven in een betere toekomst én genieten van elke dag, al was die nog zo zwaar.
  Daarin ben jij zijn grote voorbeeld, moeder.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo ontroerend deze woorden want wat wilde je graag .Je hebt een prachtige zoon die gewoon vind dat hij een fijne jeugd heeft gehad en ontzettend veel van zijn moeder houd !

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s