leven met ME

Lichtpuntjes

Hoe ik het volhoud vragen mensen vaak. Met daarbij meestal de opmerking dat zij het niet zouden kunnen. Het antwoord is simpel: ik heb geen keus. Ik kan wel op mijn kop gaan staan maar dat verergert de boel alleen maar.

Ik zoek het momenteel in het kleine en fijne. Ik zoek naar lichtpuntjes en vind ze vaak.

De laatste paar weken ben ik erg zoekende geweest naar een routine binnen de mogelijkheden die er nog zijn. Want met een goede routine hoef ik niet continu na te denken over wat ik wanneer moet doen. Denk aan op welk moment van de dag ben ik goed genoeg om me te wassen? Hoe vaak kan ik douchen aan? Waar vraag ik hulp bij en wat lukt nog om zelf te doen?

Dat begint nu te lopen. Het maakt dat ik me wat rustiger voel.

Elke dag, bij elke impuls die ik voel, vraag ik mezelf: kost dit energie, is dit veilig om te doen nu, draagt dit bij aan herstel? En zo onderdruk ik elke impuls om brood te bakken, snel een soepje te koken, even de tuin in te lopen. Impulsen en levenslust zat maar ik weet dat ik nadat ik eraan toegeef, al na 5 minuten op wilskracht handel en daarna uren moet bijkomen.

Niet makkelijk, verre van. En tóch zijn er lichtpuntjes. Het is zo fijn als ik terug kijk op de dag en merk dat ik mezelf niet heb laten leeglopen en zelfs mijn haren heb kunnen wassen. Of iets heb kunnen lezen. Toch heb kunnen genieten vanuit bed, een fijn contact had via de app/messenger of instagram of met de katten heb kunnen knuffelen. Als we het over lichtpuntjes hebben, zij zijn mijn zonnetjes. Altijd bereid om naast me te liggen en me te overladen met liefde. Ik ben hun stralende middelpunt en zonder zou ik me zoveel minder voelen.

10 gedachten over “Lichtpuntjes

 1. Lieve Martine, ik ben blij voor je dat die lichtpuntjes er zijn! Ik zeg ook altijd katten houden van je zoals je bent, hoe je er ook uitziet mooi of niet mooi, zij zijn blij als zij je zien. Altijd goed. En trouw vooral dat.
  Onbetaalbaar. Daar kan een mens gelukkig van worden. Ik in ieder geval wel.
  Ik hoop dat het op deze manier voor jou te doen is op dit moment zoals je het vertelt, wel ontzettend moeilijk en het lijkt mij ook vermoeiend om bij alles na te denken kost dit energie?
  De lezers denken aan je hoor, neem dat maar aan.
  Liefs 😍

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk idd ook vaak aan je en hoop dan dat t goed gaat.
  Ik denk dat mensen die je dat vragen eigenlijk bedoelen dat ze bewondering voor je hebben dat je blijft proberen om er t beste van te maken.
  Je hebt idd geen keuze en verzet kost alleen maar energie. Maar kunnen accepteren dat je gedwongen bent om bepaalde dingen (niet) te doen is wel een gave, en niet iedereen kan dat (leren).
  Ik blijf positieve gedachtes jouw kant op sturen en hoop dat je nieuwe regime / aanpak zn vruchten gaat afwerpen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik wens je heeeeel veeeeel lichtpuntjes
  het is misschien een vorm van anders denken oftewel “omdenken”
  vooral niet denken “ik moet een stukje schrijven”, wij begrijpen het wel
  Mocht ik niets horen voor de 25e … dan wens ik je alvast fijne kerst met je gezin en nog meer lichtpuntjes, mischien wel een lichtstraal in het nieuwe jaar.
  liefs van tilleke

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn dat je er weer even bent. Je hebt idd geen keus, maar je gaat ermee om als een pro! Dat je de lichtpuntjes zoekt en ook vindt! En de katten natuurlijk 🙂 Snap het helemaal 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Gelukkig heb je gezelschap, gezelligheid, knuffels en afleiding van je katten. Ik denk vaak aan je en ben blij om te lezen dat je lichtpuntjes ziet maar dat weten we eigenlijk wel van jou: positief en heel sterk. Liefs ❤

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: Lichtpuntjes

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s