leven met ME

Hulp


Vorige week dinsdag was de dag van de mantelzorger. Maar buiten mantelzorg krijgen veel patiënten (al dan niet incidenteel) hulp van buitenaf. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, op de kinderen passen of met praktische zaken die voor een patiënt soms te zwaar of te belastend zijn.

Die hulp kreeg en krijg ik ook. Wat me opvalt is hoe nauw het allemaal luistert. Hoe belangrijk het is dat je als patiënt aangeeft wát precies je behoefte is, omdat mensen vanuit hun eigen kader proberen te helpen en daarmee soms de plank gigantisch mis slaan.

Sommige hulp verdroeg en verdraag ik niet. Omdat niet iedereen begrijpt dat alles overprikkelt. Sommige hulp sloeg en sla ik af. Omdat het hulp is waar ik helemaal niet op zit te wachten.

Het is moeilijk om hulp te vragen. Maar het is bijna nog moeilijker om aangeboden hulp ‘bij te sturen’. Of om aan te geven dat wat aangeboden wordt, helemaal niet is waar je op zit te wachten. Dat leidt soms tot pijnlijke momenten en verlies van contacten.

Soms blijkt er aan ‘hulp’ een prijskaartje te hangen dat je niet wilt of kunt betalen. Sommige patiënten moeten dat toch doen, omdat er geen alternatieven zijn. Dus aanvaarden ze hulp en nemen bemoeizucht of ongewenst (veroordelend) commentaar op de koop toe.

De fijnste hulp is van mensen die je een lijstje kunt geven, met dingen die moeten gebeuren. Mensen die gewoon vragen: “waar ben jij mee geholpen en hoe vaak kan ik dat voor je doen op een manier die jou niet belast.” Mensen die vragen “helpt het als ik je eens per week eten breng, je kind van school haal, je naar de fysiotherapeut rijdt of je hond uitlaat…” en die dan ook snappen dat jij in ruil voor die praktische hulp niet altijd sociaal kunt doen, een gesprek kunt voeren.

(Onderstaande tekst is uit 2012)

HULP

Ziekzijn zorgt voor nieuwe ervaringen,
sommige negatief, sommige positief.
Niet iedereen wil mij nog kennen.
De angst voor ziekzijn is groter
dan het meeleven.

Anderen willen juist helpen,
vragen heel gericht wat ik wil.
Hulp met praktische zaken,
van koken tot kinderopvang,
ik krijg het allemaal.

Er is nóg een categorie mensen,
‘zij die willen redden’.
Al mijn leed willen ze dragen,
alles willen ze voor me regelen.
Dus regelen ze zonder te vragen
waar mijn behoefte naar uit gaat
en kletsen zo onafgebroken
over hoe ze wel even zullen helpen
dat ze mijn antwoorden niet horen
en zijn zó boos en verontwaardigd
als blijkt dat ik geen passieve geit ben
die je ongewenste ongevraagde ‘hulp’
door haar strot kunt rammen,
dat ze me de rug toekeren,
gelukkig….

Ik ben dan wel ziek
maar kan heel goed
nog zelf inschatten
wat ik wel en niet kan.

Ik ben dan wel ziek
maar kan heel goed
nog zelf bepalen
op welke manier
ik geholpen wil worden.

Ik ben dan wel ziek
maar heb heel goed door
dat een ander
mij soms nodig heeft
om een goed gevoel
over zichzelf te krijgen..

7 gedachten over “Hulp

 1. Heel goed verwoord. Sommige mensen helpen, en dat klinkt uiteraard niet zo aardig, om zichzelf inderdaad een goed gevoel te geven. En gaan voorbij aan het werkelijke helpen, de ander belangrijk vinden en de ander respecteren en kijken wat er écht nodig is. 😘😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Om hulp vragen is een kunst op zich en ik heb er erg hard mijn best voor moeten doen om het onder de knie te krijgen. Het is balanceren op een slap koord: je moet erg concreet zijn, maar niet (onbedoeld) het onmogelijke vragen. Verder moet je dankbaar zijn en niet al te kritisch, is mijn ervaring.
  Maar bovenal telt: liever zelf geklungeld, dan perfekt geholpen!

  ps, Verder alles goed?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind hulp aanbieden ook moeilijk. Hoe doe je dat zonder iemand te kwetsen. Als iemand je hulp afwijst is het dan ook echt niet nodig of is de afwijzing voor de vorm. Moet je dan herhalen of is dat iemands wens negeren. Wat als je de hulpafspraak wil aanpassen of niet meer kan volhouden. De match tussen hulp vragen en aanbieden vereist een goede communicatie maar soms ken je iemand daarvoor te weinig goed of wordt de communicatie belast door ongemak, verdriet, schuldgevoel etc. Je stukje geeft goede handreikingen. Wat is het eigenlijk raar dat je op school hier niks over leert terwijl je wel alles weet van de stelling van Pythagoras.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s