leven met ME

Persoonlijke verzorging en ME


Vandaag hadden we project haren wassen en rug schrobben. Dat is allereerst een kwestie van het moment zoeken dat ik het beste ben.
Meestal is dat rond een uur of 10 maar helaas was ik toen zo stoned als een garnaal. Een bijwerking van nieuwe medicatie.

Rond 12en was ik uitgetript en heeft Mischa mijn haren gewassen aan de wastafel. Het luistert altijd nauw want te snelle aanrakingen overprikkelen als hel.

Vervolgens werd mijn rug met een grove spons gescrubt. Ik kan liggend op bed overal bij met vochtige washandjes maar natuurlijk niet bij mijn rug.

Nu de fysio weer regelmatig langskomt om mijn rug te doen, werd dat wat gênant. Mijn rug (sowieso grote delen van mijn lijf) bestaat volledig uit dode huidcel 😳.

Afijn. Delen van mij zijn weer engeltjesfris. Me zo schoon voelen, geen jeukende kop met vet haar meer, het is altijd weer een enorm emotionele ervaring. Voor de buitenwereld misschien onbegrijpelijk.

In reactie op dit avontuur zit ik nu vol met adrenaline en ben ik door en door verkleumd. Een teken dat ik een voor mijn doen zware inspanning heb geleverd. Dat is de prijs die ik betaal.

Maar ik ruik nu wel naar roosjes, dat dan weer wel.

13 gedachten over “Persoonlijke verzorging en ME

 1. Mijn rechterarm is iets mee en ik heb een triggerduim, douchen, insmeren en opruimen was vanmiddag niet makkelijk en ben er erg moe van. Maar door jouw blogje wordt je dan weer even teruggefloten, ik kan het nog allemaal en straks is het allemaal wel weer beter en ben weer dankbaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. In mijn familie zei iemand altijd na een douchebeurt na een inspannende dag: zo, ik voel me weer een beetje mens. Misschien raakt het je daarom zo: je voelt je weer even “mens”. Heerlijk voor je dat je je zo verfrist voelt, maar de prijs die je moet betalen is hoog. 😘
  Martine

  Geliked door 1 persoon

 3. Indrukwekkend hoe dingen die je als niet-zieke zo makkelijk doet, voor jou zoveel planning, tijd en energie kosten. Ik weet niet of je je eigen washandjes vochtig gebruikt of een speciaal product voor verzorging.In de verzorging wordt bij bedlegerigheid of als het wassen veel energie kost gebruik gemaakt van de methode “Verzorgend wassen”. Met doekjes die schoonmaken,en verzorgende huidlotion bevatten en mensen hoeven niet afgedroogd. Al met al minder handelingen dus minder belastend. Voor je rug misschien een prettige methode. Google eens op Verzorgend wassen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat fijn dat Micha je hier bij helpt, hij weet wat mogelijk is.
  Een thuiszorg zou denk ik helemaal over je grenzen heen gaan.
  Nu even genieten van het frisse 🌹gevoel.
  Lieve groet 😘

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s