Abilify·Severe ME

Vanuit het donker het licht in

Omdat het de afgelopen weken ineens beduidend slechter ging, maakte ik een lijst van de winst die ik heb geboekt sinds ik Abilify gebruik.

Wat mijn dip veroorzaakt weet ik niet. Het kan het najaar zijn, waardoor het koudere weer meer pijn in mijn lijf veroorzaakt. Ik ben ook volop in de overgang en dat gooit al mijn lichaamssystemen in de war. Of het is “gewoon” de ME die voor de zoveelste keer met me aan de haal gaat.

Maar het is wel een feit dat ik, ook op slechtere dagen, meer kan. Mijn baseline is opgeschoven. Om de sombere stemming van “het schiet niet op en dit komt nooit meer goed” te verdrijven, moest er dus een lijstje worden gemaakt.

De lijst bevat alles wat ik niet dagelijks kon doen doen voordat ik begon met Abilify.

• Twee keer per dag tandenpoetsen in de badkamer
• Me elke dag aankleden
• Naar een luisterboek luisteren
• Netflixen
• Een paar keer per week naar beneden gaan
• In de tuin zitten
• Een paar meter lopen in de tuin
• Haken en breien
• Zelf mijn haren wassen aan de wastafel
• Zonder hulp van een mantelzorger zittend douchen
• Met mate bezoek ontvangen
• Samen na het eten een aflevering kijken

En pas na heel lang nadenken, besefte ik dat er een winstpunt ontbrak. Iets waar ik heel snel aan gewend ben geraakt, zozeer dat ik het vergeet op te sommen. Maar het is wel levensveranderend:

Ik leef niet langer als een mol in het donker ‼️

De gordijnen in mijn kamer zijn vaak helemaal open. Regelmatig draag ik binnen niet meer een zonnebril, alleen nog met zonnig weer. Ik raak niet langer overprikkeld door gewoon daglicht. Buiten draag ik wel altijd een zonnebril.

Het lijstje is goed om naar te kijken en te beseffen waar ik vandaan kom. Een mens vergeet snel. En treurig genoeg heb ik vaak het gevoel dat het niet genoeg is.

Momenteel ga ik niet vooruit, de progressie is gestopt. Dus zal ik me moeten verzoenen met het feit dat dit het misschien is. Terwijl ik stiekem droomde van midweekjes weg. Gewoon een paar dagen in een andere omgeving leven, met een ander uitzicht vanuit bed of bank.

Vooruitgang is fijn maar doet ook verlangen naar meer vooruitgang. Naar zeelucht en krijsende meeuwen. Naar bootjes die kabbelen in het water. Naar een terras met een glas prosecco. Naar een zorgeloosheid die ik al jaren niet meer heb gevoeld.

Dus dagdroom ik daar over. In het licht, dat dan weer wel.


Martine 🍀

5 gedachten over “Vanuit het donker het licht in

 1. Wie weet, wie weet Martine. We wensen het je van harte toe dat de voortgang hier niet stopt. En in tussentijd ben ik superblij voor je met je lijstje. Dat had ik nog maar een jaar geleden niet durven hopen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Martine,
  Ik vind het knap dat je steeds weer in staat bent om positief naar je huidige beperkingen te blijven kijken!
  Volgens mij is Prosecco drinken op het terras intussen al weer uit en moet het nu gemberthee zijn, als je hip wilt doen. Dat gaat je vast nog wel een keer lukken.
  Groet en sterkte.

  Geliked door 2 people

 3. Martine, als iemand je tevoren dit lijstje had voorgehouden, had je het waarschijnlijk niet geloofd. Omarm dit lijstje, ik begrijp je gretigheid naar meer, blijf in grotere stapjes geloven, die zijn je zo gegund !

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo fijn om te lezen wat je wel allemaal weer kan. Ik heb me wel zorgen om je gemaakt ; welke kant dit op gaat. En ja die overgang heeft het bij ook heel erg doen verergeren. Er is dus nog hoop dat als dat stabiliseert de rest ook volgt . Maar zonder dat jij mij op het Gupta spoor gezet had was er niet zo veel vooruitgang geweest. Nog veel dank daarvoor.

  Geliked door 1 persoon

 5. heel veel licht en luchtigheid gewenst .
  wat een verschil met eerst , natuurlijk proef ik ook jouw drang naar MEER en WEG etc etc . gun het je van harte .
  ben zo blij dat die erge duisternis er nu niet is ……

  Geliked door 2 people

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s