emoties

Reactief of proactiefOplettende lezers hebben al gemerkt dat ik niet goed in mijn vel zit. Juist nu ik wat meer kan, lijk ik ingehaald te worden door verdriet.

Of misschien is het wel de overgang. Gezien andere fysieke symptomen die ik heb, zou dat ook kunnen. Ik ga in ieder geval met de huisarts overleggen of ik gecontroleerd kan worden op een hormoondisbalans.

Laatst las ik dat veel vrouwen van mijn leeftijd (55 jaar) met depressieve klachten antidepressiva krijgen voorgeschreven, terwijl er feitelijk een oestrogeentekort is en de depressie dus anders is op te lossen.

Maar terug naar depressieve gevoelens. Ik kon mij meestal redelijk goed voelen, los van de situatie waarin ik mij bevind. Inzoomen op het kleine en fijne en enorm genieten van een zonnestraal op de muur, knuffelen met een kat of het kunnen voeren van een gesprek met man of kind.

De laatste tijd lukt dat niet goed. Alles voelt zinloos. Ik voel me gegijzeld door mijn situatie en zelfs vaak een slachtoffer, iets wat ik nooit eerder heb gevoeld. Dat wekt gevoelens van onmacht, frustratie en boosheid op en ook het gevoel dat “het” nooit meer zal veranderen.

Om hiermee om te gaan probeer ik mezelf wat te coachen. Ik lees toevallig nu een boek dat onder meer gaat om reactiviteit en proactiviteit.

Waar reactieve mensen zich sterk laten beïnvloeden door hun omstandigheden of anderen, leven proactieve mensen meer vanuit hun waarden. Tussen een gebeurtenis en de reactie ligt een keus hoe daarop te reageren.

Dat mijn omstandigheden afschuwelijk of zwaar zijn, wil niet zeggen dat ik niet proactief kan leven, niet vanuit mijn waarden kan leven.

Ik heb het niet over optimistisch in het leven staan maar meer over leren doorvoelen wat ik in een situatie zou willen kiezen als reactie, zonder dat ik me laat afleiden door een gromstand en die zoveel mogelijk proberen te onderdrukken.

Want onderdrukken doe ik. Ik “check” regelmatig uit. Door zinloos te scrollen op fb, door te eten terwijl ik geen honger heb, door me mentaal af te sluiten.

Dat levert alleen niets op. Dus probeer ik een andere benadering. Er zijn bij wat er is. En laat ik mijn hormonen controleren. Want je weet maar nooit.

8 gedachten over “Reactief of proactief

 1. wat een inzichten weer !
  verstandig om je hormonen te laten onderzoeken , wie weet ligt daar een ( deel ) van hoe je je nu voelt en is daar iets aan te doen .
  wat je verder zegt over “waarden ” , steek ik in mijn zak .
  het is niet belangrijk om hier uitgebreid te vertellen over mijn situatie , maar door een progressief ziektebeeld ben ik in de ziektewet beland en ga nu richting een
  IVA-uitkering . dat is een behoorlijk ingrijpende fase en inderdaad : hoe ga ik me daar toe verhouden ?
  reactief of pro-actief .
  veel sterkte gewenst bij alles ,
  leve groet op deze dag

  Geliked door 1 persoon

 2. Wie ben ik om me met jouw lichaam te bemoeien maar als je denkt aan overgangsklachten, kan ik je dit boek van harte aanraden: https://www.bol.com/nl/nl/p/hart-hormonen/9300000011559994/ en wil je dieper op de hormoonbalans in: https://www.bol.com/nl/nl/p/het-menopauzetaboe/9200000113157750/?s2a=
  Ik gebruik tot volle tevredenheid HST met bio identieke hormonen, heerlijk dat dit bestaat, geen opvliegers, weer slapen, geen gewrichtspijn meer, kan me weer concentreren en meer positieve effecten. Helaas is de richtlijn voor huisartsen dat je elk halfjaar moet stoppen met HST om te zien of de klachten over zijn, wat door de schrijvers van het boek Hart en Hormonen juist heel erg wordt ontraden en zelfs als schadelijk wordt gezien. Een gynaecoloog mag het wel voor langere tijd voorschrijven, maar niet elke gynaecoloog gaat er even handig mee om. En dat is dan diplomatiek uitgedrukt.
  Ik wens je heel veel succes en hoop van harte op begripvolle en meedenkende en werkende medici.

  Geliked door 2 people

   1. Ja ik slik synapause 2mg.Maar ik heb geen baarmoeder meer dus ik hoef alleen maar oestrogeen te slikken.

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik gebruik Lenzetto spray en Utrogestan. Lenzetto is transdermaal en verminderd de kans op trombose tot bijna 0.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s