leven met ME

“Heb jij even geluk”

In de loop der tijd kreeg ik veel opmerkingen over het feit dat ik een man heb getroffen die zo goed voor mij zorgt. Die variëren van het zeer directe “ik zou er al lang vandoor zijn gegaan, als ik jouw man was” tot “wat een geluk heb jij dat je man zoveel voor je doet.”

Nu heb ik het ook getroffen, dat staat buiten kijf. Maar niet omdat ik een man heb die blijft en niet op de vlucht slaat. Al zou ik het begrijpen als hij af en toe fantaseert over een andere leefsituatie, dat doe ik ook.

Ik heb het getroffen omdat hij mij nog steeds ziet. Hij behandelt mij als een volwaardig mens, betuttelt me niet, maakt grapjes met mij en om mij en zoekt onvermoeibaar naar zijn vrouw onder de berg ellende die we meemaken.

Andersom is er vrijwel niemand die hem ooit benijdt. Of zegt dat hij blij moet zijn met mij, dat hij mij heeft. Dat begrijp ik op zich wel. Leven met mij betekent dat je ongevraagd veel op je bord krijgt. Ik heb zelf schuldgevoel genoeg doorgemaakt wat dat betreft. Maar ik ben, hoe aangetast ik me soms ook voel, nog steeds dezelfde. Een vrouw die veel onzin uitkraamt, grapjes maakt, grootse plannen heeft en nogal intens kan zijn.

Hoewel ik snap waar het idee vandaan komt dat ik blijkbaar in nederigheid en dankbaarheid moet neerzijgen dat mijn man bij me blijft, schuilt er ook wel iets eigenaardigs achter deze opvatting. Namelijk dat ik als ziek mens blijkbaar niets meer te bieden heb. Dat ik gereduceerd ben tot mijn ziekte en de zorg die ik nodig heb. Dat bij mij blijven blijkbaar uit fatsoen of zorgplicht gebeurt. Want hoe kun je nog houden van iemand die niets meer kan?

Het idee dat een gezonde partner zich opoffert als hij/zij bij een zieke partner blijft, maakt de zieke partij tot iets van geen waarde. Het impliceert ook dat er geen gelijkwaardigheid is in de relatie.

Natuurlijk is onze relatie anders dan veel andere relaties. Wij kunnen niet samen op stap, uitgebreid ouwehoeren of plannen maken voor de toekomst. Ons samenzijn speelt zich altijd af in de slaapkamer. Maar helaas niet op een manier zoals andere stellen hun tijd in de slaapkamer doorbrengen

Toch durf ik te beweren dat onze relatie zeer hecht is en een stuk steviger dan wat velen denken. Zolang hij mij niet alleen als patiënt ziet en ik hem niet alleen als mijn mantelzorger, is er ruimte voor echt wezenlijk contact tussen ons.

De heftigheid van onze situatie zorgt wat mij betreft ook voor een intensiteit die ongekend is. Wij kunnen met elkaar stranden op een onbewoond eiland. Dat redden we. Wij hebben geen uitjes nodig, vakanties of wat dan ook om het tussen ons te laten stromen. Natuurlijk zou dat fijn zijn. Maar het stroomt zonder ook.

De basis van een relatie is wat mij betreft liefde, er zijn voor elkaar, voelen wat de ander nodig heeft, elkaar iets gunnen. En dat staat los van omstandigheden. Ik snap goed dat een situatie klapt onder hoogspanning. Omdat je elkaar kwijt kunt raken als het leven klappen uitdeelt en eenieder daar op eigen wijze mee omgaat. Maar er klappen ook relaties tussen gezonde mensen. 

Allebei gezond zijn staat niet garant voor een gezonde volwaardige relatie.  Net zo min dat een relatie tussen een gezond en een ziek persoon per definitie slecht of onvolwaardig is. Het is anders, op een manier die voor de buitenwereld moeilijk uit te leggen is.

Zolang ik weet dat wij stralend naar elkaar kunnen kijken, weet ik dat mijn wereld met hem compleet is.

29 gedachten over ““Heb jij even geluk”

 1. 💕💖❤😘 De liefde spat er inderdaad vanaf. Mooi om te zien en ik ben het helemaal eens met jouw verhaal. Als het in de liefde eropaan komt, daar gaat het om. En in goede en in slechte tijden. Zo is het. Maar genoeg mensen hebben niet genoeg liefde in zich voor de ander om dit aan te kunnen. De foto spreekt boekdelen, echt mooi om te zien.

  Vandaag kreeg ik mijn spreuk van de dag en deze zegt alles:
  Aan het einde van je leven, tel je niet je geleefde uren of je verworven geld. Je telt de liefde die je hebt gevoeld. Zo mooi en zo waar.
  xxxx
  Carola

  Geliked door 1 persoon

 2. Van dit verhaalmoet ik alweer even slikken. Zoveel liefde.

  Als het goed is komt over 12 dagen de vloerbedekking. Grijs met zwarte stipjes ipv zwart met grijze stipjes, ook goed past allebei bij de paarse muur

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooi stuk weer, Martine. En zo waar. Elkaar zien, echt zien, ondanks de omstandigheden, dat is de kunst.

  Ik zal nooit de opmerking van mijn grootmoeder vergeten over mijn echtgenoot; mijn grote liefde, mijn steun en toeverlaat, de liefste vader voor mijn kinderen en allerfavorietste mens wat mij betreft. Die toevallig ook een chronische ziekte heeft waardoor we zelden kunnen afspreken, weinig sociale contacten kunnen onderhouden en waardoor hij gedwongen thuis is, geen betaald werk kan doen en ik de kostwinner ben. Iets wat voor ons prima werkt, dat bij ons past en waar we prima gelukkig mee zijn- ondanks alle pijn en nare omstandigheden. Maar volgens mijn grootmoeder had ik met hem ‘een kat in de zak gekocht’. Dat was iemand die er echt weinig van begreep. Laat staan dat ze Die van mij zag voor wie hij is. Of mij. Armoede. Wij weten wel beter.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk de foto van jullie samen .Een mooie relatie vol liefde bij jullie en daar gaat het om .Ik heb regelmatig tegen mijn man gezegd dat menig man weg gegaan zou zijn bij mij met mijn gevecht wat al zo’n 45 jaar duurt .Nee hij niet want hij houd van mij gewoon zoals ik ben ,helpt me en zorgt voor me als het nodig is .Dat hebben we gemeen ,al kan ik me zeker niet vergelijken met jouw want ik kan nog steeds veel en bij mij draait het om Stress en PTSS

  Geliked door 1 persoon

 5. Opbeurend! Je denkt vaak dat je een geliefde weinig te bieden hebt als je ME hebt. Jij laat zien dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn en dat je jezelf tekort doet door zo te denken.
  Merci daarvoor en geniet van het moois dat jullie hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. In voor en tegenspoed is mooi als het inderdaad werkt. Veel mensen gaan om heel wat minder uit elkaar dus ja tuurlijk mag je dolgelukkig met je ma zijn. Maar het zou ook iets over hem zeggen als hij vertrekt. Andersom vind ik die opmerking ook wel wat schrijnen, je bent nog meer dan genoeg waard want je maakt hem gelukkig. Maar anderen zien dat niet zo. Op een andere manier herken ik het. Voor ik mijn vriend leerde kennen liep hij zijn poten uit zijn kont om een ander te pleasen, dat heb ik hem afgeleerd door hun gedrag aan te wijzen. Ze vinden dat hij verandert is maar hij kiest nu voor wat hij wil. Net zoals jouw vent voor jullie kiest, kiest mijn vent ook voor zichzelf en zijn relatie. Trek je niets van die opmerking aan, mensen hebben heel veel moeite zich in een ander in te leven. Dat merk je door corona ook wel, tuurlijk mag je niet langskomen ja maar. Ik zeg toch nee? Ik wens je veel sterkte, als gezond mens inzien wat jij (en jullie!) doormaken is niet heel gemakkelijk. Blijf schrijven, zo leer ik in ieder geval nog iets.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat heb je een leuke man!
  Toen ik nog op een flat woonde en de fobie genadeloos toesloeg en de postnatale depressie erbij kwam ik nauwelijks buiten. Lief deed de boodschappen, liet de hond uit en mij zagen ze niet.Ze vonden mijn maar lui. Ik deed niets.
  Niemand heeft ooit gevraagd hoe het met mij ging.
  “Dat je nog bij haar blijft”, werd er vaak gezegd.
  “Breng haar maar naar een instelling”, zei weer een ander. Het heeft mij veel verdriet gedaan.
  Lief heeft mij geweldig opgevangen in die tijd. Inmiddels 45 jaar getrouwd. Mijn rots in de branding.
  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

 8. Beste
  Prachtig. Hartverwarmend mooi over grensoverschrijdende liefde. Grensoverschrijdend omdat ze doorgaat waar anderen stoppen, omdat ze intensifieert waar andere verwatert; omdat ze weet wat waardevol is: liefde omdat een mens niet zonder kan. Nog veel geluk samen in alle onmogelijke moeilijke én kleine hartverwarmende momenten!

  Geliked door 1 persoon

 9. Juist. Gelijkwaardigheid! Daar draait het om. Dat gaat voorbij fysiek, geloof, huidskleur, gezondheid of wat ook. Als mens naast elkaar leven, met elkaar (mee)leven de connectie die er is, de liefde die er is. Je hebt zo ongelofelijk gelijk! Wat goed van je om het zo te benoemen en op te schrijven.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s