Begrip·leven met ME·ME-leven

Die ander


Misschien is het tijd
voor een bekentenis.
Toen ik nog gezond was
had ik niet altijd begrip
voor anderen die ziek zijn.

Zo, dat is er uit.
Nu zou ik willen
dat het anders was.
Maar dat was het niet.

Het is hartstikke moeilijk
om je voor te stellen
hoe het voor een ander is
als niets het meer doet
zoals het hoort te doen.

Praten over ziekte en verdriet,
hoe je daarop kunt reageren,
wat je beter niet kunt zeggen,
het voelt soms als een mijnenveld.

Wat niet gezien wordt,
is heel moeilijk te vatten.
Wat niet gezegd wordt,
zal niet worden gehoord. 
Vaak is wat wél gezegd wordt,
niet goed te begrijpen
vanuit een gezond lijf.

Het echte inleven komt vaak
als het pal voor je gebeurt
en dan nog moet je goed kijken.

Het echte begrip komt vaak
als het je zelf overkomt
en dan nog sla je soms
de plank helemaal mis.

Compassie en mededogen,
begrip en medeleven,
zijn woorden die inmiddels
meer voor mij betekenen
nu ik minder gezond ben.

Gelukkig besef ik
dat ik nu ik ziek ben
weinig begrip heb
voor die anderen
die niet begrijpen
dat ik ziek ben.

Ik ben een mens
en maak dezelfde fout
keer op keer.

‘Die ander’, dat was ik
‘Die ander’, dat word ik.
‘Die ander’ dat ben ik.

(bewerking van een tekst uit 2012)

6 gedachten over “Die ander

 1. Ooit had ik een collega, diagnose ME. Ik weet nog dat ik dacht, wat is dat nu..een beetje moe, ga op tijd slapen, eet gezond..the rest is history…maar ik kan mij daar nu wel voor schamen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als je beter weet doe je beter zeg ik altijd maar. Het is voor veel gezonde mensen heel moeilijk voor te stellen hoe het leven er uit ziet voor mensen met een ziekte of beperking. Vaak pas als je het hebt meegemaakt of van dichtbij hebt meegemaakt weet je hoe het voelt en hoe het ingrijpt in je leven.
  Neemt niet weg dat er ook zoiets bestaat als compassie en takt waar helaas aardig wat mensen een gebrek aan hebben. ❤

  Geliked door 1 persoon

 3. Het verbaast mij juist altijd weer hoeveel geduld en “ begrip” jij hebt voor de ander die niet begrijpt hoe het is om ziek te zijn. En ook nog van alles roept. Anders had je dit blog toch niet 😷 Heel moedig en knap om op deze manier je gave en energie te gebruiken. Nu ik een pup aan het opvoeden ben , ben ik er wel achter dat dat muil open trekken niet zo veel met ziekte te maken heeft. Kon geen honderd meter lopen zonder commentaar. Dat schijnt met kleine kindjes ook zo te zijn. Tja wat dat is ? ? ?

  Geliked door 1 persoon

 4. Onzichtbare dingen worden moeilijk begrepen, heb je een gebroken been, ja, dan is het zichtbaar en zal het begrip dat je even niet vooruit kunt er zijn. Heeft de buurvrouw een ziekte waarvan ze nog nooit gehoord hebben, en waar ze per definitie dan ook niet in geloven met de veegbezem opzij geschoven. Bij ME wordt er al gauw gedacht, ik ben ook weleens moe, zet je er overheen, neem even wat gas terug en je kunt weer vooruit. Vind het knap dat je altijd de woorden weet te vinden die aan duidelijkheid niets te wensen over laten zodat het voor iemand die niet snapt wat ME inhoud toch begrijpelijk wordt gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Behalve dat wat er aan scheelt bij iedereen anders kan voelen, is wat je zegt ook voor de een passend en de ander vervelend. Net als bij rouw; daarbij vind ik het ook wel eens lastig om mijn medeleven woorden te geven. Ik vind het fijn, hoe jij aangeeft wat jij zelf wel en niet prettig vind om terug te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s