behandeling·gezondheid

Behandeling ME: orthomoleculaire therapie

Zo lang ik me kan heugen heb ik buikpijn en buikkrampen. Geen pretje. Ik paste mijn voeding behoorlijk aan (geen gluten/lactose/suiker) en dat hielp lange tijd best iets. Tot eind vorig jaar de boel escaleerde en ik na een aantal onderzoeken gastvrouw van een bijzonder hardnekkige parasiet bleek te zijn.

Behandeling met reguliere en niet reguliere medicatie hielp niets en uiteindelijk zocht ik hulp bij een orthomoleculaire therapeut die hierin gespecialiseerd is. Zij is bovendien ook een klassiek geschoold diëtist én gespecialiseerd in fytotherapie, Chinese en Ayurvedische voedingsleer. Zij kan het probleem dus van alle kanten tackelen.

En dat deed zij ook. Ik kreeg voedingsadviezen en supplementen voorgeschreven en binnen een paar weken werden de krampen en buikpijn minder. Mijn ontlasting verbeterde ook heel langzaam.

De grootste verandering qua eten voor mij was dat ik anders ging combineren – ik mag geen eiwitten met koolhydraten als rijst/pasta/aardappelen combineren – en de bereiding. Ik kook, stoom en stoof alles. Even wennen voor iemand die bij voorkeur grilt of wokt maar goed te doen.

Onlangs liet ik weer wat ontlastingsonderzoeken doen. Uit de parasietentest kwam helaas dat het kreng er nog steeds zit. De andere test – een darmfloratest – gaf wel een heel positief beeld. Dat ook klopt met wat ik voel en ervaar.

Twee hele agressieve bacteriën die veel klachten veroorzaken zijn gedaald naar een normaal waarde. Mijn candida infectie is verdwenen. Aandachtspunt is nog de zuurvormende flora, de goede bacteriën zeg maar. Die zijn sterk gestegen maar nog onder de normaal waarden.Dus er is nog sprake van een lichte disbalans – dybiose zoals ze dat noemen – maar we zijn op de goede weg.

Mijn darmen zouden nu in staat moeten zijn om te herstellen. Omdat de basis als het ware verstevigd is. Grote kans dat de parasiet verdwijnt als ik doorga met dit eetpatroon. De parasiet nu verder gericht bestrijden heeft volgens haar geen zin. Je kunt je energie en geld beter stoppen in de boel versterken, zei ze afgelopen vrijdag toen ik bij haar was om alles door te nemen.

Dus dat gaan we doen. 

En verder
Toen ik voor het eerst bij haar kwam in april had ik twee vragen aan haar: of ze mij kon helpen met mijn darmproblemen én of ze iets kon betekenen om mijn energiehuishouding op te krikken. Het is nu tijd voor die tweede stap.

Bloedonderzoek
We gaan een uitgebreid bloedonderzoek laten doen om te kijken of er meetbare tekorten zijn op het gebied van de B vitamines, foliumzuur, D, zink, selenium, ijzer, ferritine, homocysteïne en jodium. Op grond van de uitslag kan zij dan weer heel gericht adviseren om bepaalde voeding (meer) te eten of supplementen te slikken.

Noodzakelijke suikers
Door middel van een door mij in te vullen vragenlijst gaat zij kijken of ik alle noodzakelijke glyconutriënten – suikers – binnen krijg. Die voeden de goede darmbacteriën en helpen je darmmilieu verder te herstellen. Dat is gewoon heel praktisch een lijst doornemen met allerlei soorten voeding en aankruisen wat ik nooit/soms/vaak gebruik. Zij ziet dan wat ik mis of tekort komt en wat ik vaker moet gaan eten.

Lekkende bek
Zij adviseert mijn amalgaamvullingen te laten verwijderen. Daar heeft ze het al eerder over gehad. Ze heeft me uitgebreid geïnformeerd over de schadelijke effecten van kwik, wat immers in die vullingen zit. Met name ME-patiënten die moeite hebben om gifstoffen te lozen, kunnen hier veel last van krijgen.

Dit is een moeilijk overweging vind ik. Zoek op internet naar amalgaamvullingen vervangen en je komt in heftige disputen met voors en tegens terecht. Ik heb op de FB-groep van ME-patiënten de vraag gesteld wie dit heeft gedaan en wie daar baat bij had. Een aantal heeft dit inderdaad laten doen, er was echter niemand die effect merkte. Maar bijna iedereen vertelde wel blij te zijn dát ze dit hadden laten doen. Natuurlijk weet ik niet of iedereen het ook op de veilige manier heeft laten doen, met behulp van een kofferdam. Want zomaar een amalgaam vulling verwijderen kan een grote hoeveelheid kwik doen vrijkomen met een enorme belasting van je systeem tot gevolg.

Moeilijke overweging dus. De eerste stap die ik heb gezet is mijn dossier opvragen bij de tandarts, waar ik toch al naar toe moest maandag. Voor de zekerheid nog even nagevraagd of zij ook doen aan veilig verwijderen van amalgaam vullingen maar ze keken alsof ze water zagen branden. Nee dus 😉 .  

Ik heb van haar een adres gekregen van iemand waar ik terecht kan en waar zij goede ervaringen mee heeft. Dat is toevallig ook de voor mij dichtsbijzijnde tandarts, dus gaan we dat denk ik doen. Stap voor stap, rustig aan.

De weerzin die ik voel is groot. Omdat ik a) niet van tandartsen houd en B) dit hele onderwerp zo controversieel is. Maar ik zal toch verdorie maar net die ene patiënt zijn die hier wel wat van opknapt. Jullie lezen het, een wanhopig mens is tot veel bereid ook als ze het niet wil/fijn vindt of echt gelooft dat het kan werken.

De energiecentrales activeren
Die bereidheid van mij  om van alles te proberen wordt wel op de proef gesteld. Ik kreeg namelijk ook het advies dagelijks bottenbouillon te gaan drinken, van rund of kip. Dat heeft vele gezondheidsvoordelen: goed voor de darmen, helpt de maag eten beter te verteren, geeft het immuunsysteem een boost (niet voor niet wordt kippensoep Joodse Penicilline genoemd) én het is een belangrijke leverancier van allerlei mineralen en aminozuren waaronder carnitine.  Carinitine vind je vooral in vlees en kip maar specifiek bouillon die echt uren heeft getrokken bevat  grote gezondsheidsvoordelen

Een hartstikke logisch advies dus. Enige probleem is dat ik vegetariër ben. 😉 Ik was al op haar aandringen vette vis gaan eten en nu ga ik aan de bouillon. Ik heb daar psychisch best moeite mee maar probeer het dan maar als medicijn te zien.

Energiecentrales
Die carnitine haal je vrijwel alleen uit dierlijke eiwitten. Supplementen slikken kan ook, maar ik héb al jaren carnitine geslikt, wat mij toen werd voorgeschreven door het ME-centrum. Dat haalde weinig uit, het is moeilijk opneembaar en carnitine uit voeding zal hopelijk meer effect hebben.

Carnitine zorgt er onder meer voor dat er noodzakelijke vetzuren getransporteerd kunnen worden naar de cellen in je lichaam. Bij ME patiënten is er een probleem in die cellen. De mitrochondiale huishouding is defect. Simpel gezegd: op celniveau hebben we mitrochondiën – energiefabriekjes – en die zorgen er bijvoorbeeld voor dat er zuurstof naar je spieren gaat. Zijn die energiecentrales kapot, dan kun je letterlijk niet of nauwelijks in beweging komen.  Heb je een carnitine tekort, dan wordt er dus ook geen voorraad afgeleverd in de energiefabriekjes die dus ook hun werk niet kunnen doen. Een veel voorkomend symptoom van een tekort is vermoeidheid.

De therapeut wil nu dus gaan kijken of we die mitrochondiale energiehuishouding kunnen verbeteren. Hier ben ik heel blij mee want al sinds mijn diagnose ben ik eigenlijk op zoek naar iemand die daar verstand van heeft. In het ME centrum werd toentertijd al geconstateerd dat dit niet werkte bij mij maar door problemen daar, werd mijn behandeling niet voortgezet. Het Vermoedheidcentrum Lelystad deed hier verder niets mee, anders dan Carnitine voorschrijven, en de huisarts kijkt me alleen maar wazig aan als ik het erover heb.

Dus! Veel te doen/onderzoeken/overwegen. Vanmiddag ga ik naar de huisarts om verwijzingen voor de bloedonderzoeken te vragen. En vandaar uit weer verder met de volgende stappen.

ps: het carnitine verhaal is opgeschreven zoals ik het begrijp maar ik ben natuurlijk een leek.

(afbeelding Pixabay)

42 gedachten over “Behandeling ME: orthomoleculaire therapie

 1. Ik weet niet hoeveel amalgaan-vullingen je hebt, maar mijn gevoel zegt: doen! Niet allemaal tegelijk, dat lijkt me ook weer erg belastend. Mijn tandarts plaatst helemaal geen amalgaan-vullingen meer. Bij mij zijn er inmiddels ook al een paar vervangen, en ik heb zelf het idee dat ik minder hoofdpijnklachten heb. Misschien houdt het geen verband hoor, maar het voelt gewoon beter.
  Volgens mij verwijdert mijn tandarts ze niet perse op die veilige manier waar jij het over hebt, maar hij beheerst wel de kunst van het pijnloos verwijderen (zonder verdoving). Ik was na de behandeling echt stomverbaasd dat hij al klaar was.
  Wat een traject maak je door bij de orthomoleculaire therapeut! Maar als ik het zo lees, toch heel succesvol. En fijn dat er zo veel gebieden tegelijk aangepakt worden. Kom daar maar eens om in een ziekenhuis, daar zitten ze allemaal op hun eigen eilandje.
  Succes met het vervolg!

  Geliked door 1 persoon

 2. Herkenbare adviezen en benadering! En ik heb jaren gleden ook stapsgewijs mijn amalgaamvullingen laten vervangen door composiet. Mijn tandarts heeft daar toen op mijn verzoek een speciaal ‘afvoer’hulpstukje voor op de boor voor aangeschaft . Geen echte kofferdam , maar toch. Ik vond het proces toen meevallen ( maar was wel in betere conditie dan nu) en ik heb er naderhand geen grote terugval van gehad. Helaas heb ik geen vermindering van me/cvs symptomen ervaren . Die controverse rondom het onderwerp vond ik ook stressvol , en vervelend . Mijn tandarts respecteerde in ieder geval mijn zorgen over amalgaam en over het zo veilig mogelijk verwijderen van amalgaam , dat vond ik al heel wat. De composiet vullingen bevallen trouwens heel goed , en ze gaan al vele jaren probleemloos mee , en zonder noemenswaardige verkleuringen ook nog eens.

  Ik zou ook graag bottenbouillon willen uitproberen, als versterkend middel, maar ik ben een beetje benauwd voor het hoge gehalte aan glutamaat ivm m’n sterke gevoeligheid voor migraine .

  Geliked door 1 persoon

 3. Beste Martine,
  Je hebt me eindelijk zo vergekregen dat ik eindelijk eens een reactie plaats😉
  Eigen ervaring -lees, zelf uitzoeken via eliminatie- maakt dat de darmen voor veel verantwoordelijk zijn. Zelf glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij, sojavrij, kabeljauwvrij..en nog wat andere prul hebben mijn darmen “beter” gemaakt en ervoor gezorgd dat ik meer energie kreeg. Genezen geloof ik niet in want al zeker 15 jaar op zoek naar verbetering. Ondertussen is er wel wat onherstelbare schade aangericht. Ook slik ik dagelijks vitamine d en b12 wegens chronisch tekort. Vitamine c om te ontgiften.
  Van iemand die bijna bedlegerig en rolstoel-in-zicht was, nu naar iemand die terug een paar keer in de week zeker 3 km kan gaan wandelen zonder uitgeput neer te vallen. Een herademing…
  Wat ik eigenlijk wilde neerpennen is: laat je hoofd niet zot maken door allerlei “arts of wat dan ook” om nog meer op zoek te gaan naar…
  Darmen hebben tijd nodig om te herstellen en volg daarbij zelf je buikgevoel.
  Ik vind dat je aardig op weg bent👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je nu eens wel reageert
   Ik neem haar adviezen heel serieus. Juist omdat ik zo veel baat heb bij wat ze tot nu toe adviseerde. Andere dingen leg ik tegenwoordig wel naast me neer. In beter worden geloof ik ook niet meer, maar wel in verbeteringen bereiken.

   Like

 4. Fijn dat je darmen weer aardig de goede kant op gaan. Ik hoop dat je het binnenkort ook aan andere zaken kunt merken. Ik lees de laatste tijd ook het een en ander over 5htp. Heb jij je daar al eens in verdiept? Ik lees er heel uiteenlopende reacties over.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat goed dat je toch aan de vis en bottenbouillon gaat als vegetariër, dat je het als medicijn ziet. En dat is het natuurlijk ook als je die langgekookte botten carnetine nodig hebt voor je cellen.
  Ik heb een vraag aansluitend op je verhaal over vullingen, wordt er ook nog speciale tandpasta aanbevolen, juist met fluor, of juist zonder.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hopelijk verdwijnt de parasiet snel als je door gaat met dit eetpatroon, brr alleen bottenbouillon drinken zou ik ook heel veel moeite mee hebben ik ben ook vegetarier/ veganist, maar hopelijk helpt het wel! Succes.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bij mijn zijn alle amalgaamvullingen weg en ik had er een heleboel. Bij mijn gingen mijn kiezen rotten (dat werd trekken) en ik kreeg een vracht kronen. In die kronen kreeg ik later wortelkanaalbehandelingen. Ging dan een aantal jaren goed tot ook die helaas getrokken moesten worden. Ik heb een geschiedenis van heel veel spugen (vanwege melkintolerantie) en anitbiotica. Ik heb nu alleen nog de kleine boog over, onder en boven plus een plaatje. Ben ik minder moe? Nee, helaas.

  Geliked door 1 persoon

 8. Heel inspirerend wat de orthomoleculaire therapie allemaal voor je kan betekenen. Voor mij bewijs dat het lichaam véél ingewikkelder is dan we denken. Veel succes met alle nieuwe stappen

  Geliked door 1 persoon

 9. Op het moment volg ik Bente, Magic Everyday. Zij krijgt een behandeling bij Infusion in Duitsland voor ME/CVE. Als ik haar verhaal lees moet ik steeds aan jou denken. Alle klachten die jij steeds opnoemt komen (natuurlijk) bij haar ook voor. O.a. darmklachten, intoleranties ed. Ik vraag me steeds af of je van deze behandeling kent en of je het verhaal van Bente volgt?
  Jouw orthomoleculaire therapeute is wel van heel veel markten thuis. Hoop dat ze jouw kwaliteit van leven fors kan verbeteren.
  Vergeleken met jouw klachten waren die van mij pinuts. Ze heeftme toen enorm geholpen maar er helemaal vanaf kwam ik niet. Nu 4 jaar na dato lijkt het echt goed te gaan met mn darmen. Haar adviezen ben ik zoveel mogelijk op blijven volgen en na het stoppen met de poeders om de ontlasting dun te houden gaat het super. Moet daar natuurlijk wel weer op een andere manier wat aan doen maar die eeuwige buikpijn ben ik nu bijna als zogoed kwijt.

  Like

  1. Ja zeker, ik volg het verhaal ademloos en vol verwachting. Zij is wel vele malen slechter dan ik. Met haar vergeleken ben ik een baken van gezondheid. En wat een geld. Dat heb ik niet zo bij elkaar. Want alle me patiënten gaan als zij succes blijkt te hebben natuurlijk een donatiecampagne starten 🤣

   Like

   1. Ja dat zit er wel in dat iedereen een campagne gaat starten dan. Het lijkt me dat er dan zo langzamerhand hier ook eens gekeken moet worden of al was het maar een deel van de behandeling vergoed kan gaan worden.
    Maar goed eerst maar eens afwachten hoe het af loopt. Ik hoop natuurlijk goed maar ja eerst zien en dan geloven.

    Geliked door 1 persoon

 10. Na enkele medische klachten en een operatie bleef mijn man zich moe voelen. Geen ME. Hij werkte wel, maar daarna was meestal de energie wel op. Na het verwijderen van de oude vullingen ging zijn energiepeil met sprongen omhoog en voelde hij zich snel weer fit.
  Ik snap dat bij ME veel dingen anders werken/verlopen maar wou je dit positieve verhaal niet onthouden.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik hoop echt voor je, dat dit weer stappen in de goede richting zijn. Ik liet mijn amalgaanvullingen verwijderen,maar merkte er niet veel van.Die bottenbouillon gaat vast wennen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Jaren geleden zijn bij mij ook de amalgaan vullingen verwijderd, de aanleiding van een allergies reactie op het plaatsen van 4 kronen, via een tandarts in duitsland, die de diagnose heeft gesteld.
  Mijn tandarts wilde wel mee werken en alles is in Nederland vervangen.
  Is prima verlopen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Staat een beetje raar de kronen waren in Nederland geplaatst. het adres van de Duitse tandarts kreeg ik van mijn homeophaat waar ik toen was, ook met vermoeidheids klachten.
  Geen me/mcv

  Geliked door 1 persoon

 14. Hallo Martine, fijn om te horen dat het langzamerhand wat beter gaat.
  Ik heb nog een aandachtspunt wat betreft de tandartsbehandeling, als je een eventuele verdoving krijgt dan kan de verdoving ook voor behoorlijke klachten zorgen, deze site heeft daar informatie over. https://www.bosscherstichting.org/nl/informatie-en-media/de-werkzame-stoffen-in-lokaal-anaesthetica.html

  Als er allergieën zijn dan kun je deze laten behandelen bij een NAET therapeut.

  Geliked door 1 persoon

 15. In de Groene Amsterdammer van vandaag, 27 september 2018 staat een kritisch artikel over de dominerende opvatting over ME, dat de oorzaak én de behandeling louter op het psychische vlak zou liggen: “dus lijden tienduizenden patiënten nog steeds mede door de stugheid van de orenmaffia”.
  Ik wil je attent maken op dit artikel.
  Hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 16. Niet alleen een aanslag op je gezondheid en dus leven, maar ook op je spaarpot lijkt me de impact van deze ziekte. Vraag me af hoe mensen dit volhouden, vooral met een smalle beurs.
  Wat schrijf je duidelijk Min of Meer. Heel fijn om te lezen. Dat moet lotgenoten een hart onder de riem steken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jazeker kost ziek zijn veel geld. Ik gaf dit jaar tot nu toe gemiddeld honderden euro’s per maand uit. Dat is voor veel mensen niet te doen. (Ik zit ook soms met de handen in het haar hoor). Vrijwel niets wordt vergoed.
   Er is een redelijke succesvolle behandeling tegen ME in Duitsland, een stamcelbehandeling. € 35.000, niet vergoed. Dus onbereikbaar voor de meesten.
   Terwijl mensen met kanker bij bijvoorbeeld wel geholpen worden. Natuurlijk gun ik dat iedereen. Maar er wordt wel gediscrimineerd op grond van aandoening. ME patiënten worden uitgesloten van zorg, tenzij ze hun portemonnee kunnen trekken.

   Like

 17. Wat fijn dat je darmen zo goed gaan! Ik snap echt niet dat die parasiet er nog steeds zit 😦
  De amalgaam vullingen zijn (de meeste althans) al jaren terug verwijderd maar ik heb geen verschil gemerkt. Ik kan er wel boos om worden dat een behandeling waarvan aangetoond is dat het goed helpt niet vergoed wordt.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ik heb ooit via de dr. Vogel methode een hardnekkige parasiet bestreden. Het komt erop neer dat je 2 à 3 dagen lang streng geen eiwitten eet (ik at alleen groente). En dan neem je Papayaforce van dr. Vogel (ander merk met een goed papaya-extract kan ook). Dit verteert de darmparasieten, zonder dat het je darm aantast. Je kunt er eventueel nog Mebendazol achteraan innemen, dat moet werken. Succes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik iets soortgelijks gedaan maar dan een kuur van maanden.
   Mebendazol neem ik niet. Veel langdurige bijwerkingen en een slagingspercentage van 30%. Dat is het me niet waard.
   Ik kies er nu voor de darmen te versterken en de natuur zijn gang te laten.

   Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s